Pupovac najavio kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave

Saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević održali su konferenciju za novinare na temu “Govor mržnje na društvenim mrežama”. Osvrnuli su se na jučerašnju Facebook objavu Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića.

Na početku konferencije, Milošević je rekao da prema njihovom sudu Đakićeva objava predstavlja govor mržnje i pozi na nasilje. Smatraju da preko govora mržnje ovakvog tipa, ne treba olako prelaziti, ne treba odmahivati rukom, ne trebamo se navikavati i u javnom prostoru olako prihvaćati ovakve poruke.

– Ovim bi podsjetili na odredbe našeg kaznenog zakona koji ima u sebi odredbu koja regulira ovakvu vrstu ponašanja i govora, a to je javno poticanje nasilja i mržnje, rekao je Milošević na početku presice.

Nakon Miloševića, Milorad Pupovac se obratio novinarima.

– Tretirajući ovu objavu na Facebooku Ivana Đakića, kao govor mržnje i kao poziv na nasilje, u skladu s drugim odredbama kaznengo zakonima koji su na snazi u RH, rekao da je riječ o veličanju jednog od zločinačkih režima koji su počinili zločin genocida, i rekao bih da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Odredbama kaznenoga zakona i ta vrsta kaznenog djela je kažnjiva kaznom do 3 godine zatvora. Ovo će biti prvi put da ću javno reći da više nemam povjerenja u to da će nadležne sudske institucije uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a zakon ih obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Do sada se nažalost to nije događalo. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, sudskim institucijama, DORH-u, da će se to dogoditi i ovaj put. Previše je utjecaja, previše je tolerancije prema ovakvim stvarima’, rekao je.

Najavio je da će neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave.(hrt)

Facebook Comments