Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bernardić: Sve su znali, netko mora odgovarati

U SDP-u je održana konferencija za medije na kojoj se govorilo o propasti posla s Izraelcima oko nabavke zrakoplova F-16.

Predsjednik stranke Davor Bernardić istaknuo je kako će netko morati odgovarati jer su svi bili poznati s potencijalnom opašnošću, a nakon američkog non-papera.

– Nakon objave dokumenata, jasno je da su i Plenković i Grabar-Kitarović te ministar Krstičević bili upozoreni na vrijeme. Jasno je da su sve znali, jasno je i da su lagali da papir upozorenja ne postoji. Bez obzira na to, odlučili su se za rizičnu nabavku aviona koja je propala. Zašto ministarstvo nije tražilo jamstvo za ozbiljnost ponude? Hrvatska je izgubila dvije godine i netko za to mora odgovarati, rekao je Bernardić, dodajući da će SDP tražiti plenarnu raspravu o toj temi u Saboru.

O temi propaloga posla s izraelskim avionima oglasio se i saborski zastupnik iz redove te stranke, Franko Vidović.

– Tih troje ljudi su ugrozili obrambenu sposobnost RH. Forsiranjem izraelske ponude doveli su u pitanje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Važno je i reći da se SAD nisu postavile kao tutor, već kao mentor i to putem non papera. Nažalost, nitko ih nije slušao i završilo je kako je završilo.
Bernardić je komentirao i pitanje INA-e. Šef SDP-a pozvao je premijera Plenkovića ‘da odgovori na tri jednostavna pitanja’.

– Je li zatvaranje rafinerije u Sisku posljedica njegovog dogovora s Viktorom Orbanom? Kakva je budućnost INA-e u Hrvatskoj s obzirom na napise da bi tvrtka mogla otići? Je li predmet njihovih razgovora bio i Hernardi?

Komentirao je Bernardić i dolazak čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića na proslavu u Republike Srpske.

– Dakle, Čović je bio na sramotnoj proslavi protuustavnog Dana republike u Banjoj Luci. Predsjednik Vlade se mora očitovati i o tom pitanju. (hrt)