Ivan Đakić ima 22 godine. Otkud mu hotel?

O MRZITELJSKOJ objavi Ivana Đakića ovih su dana ispisani mnogi tekstovi. No, o činjenici da 22-godišnji sin moćnog HDZ-ovca ima hotel pisalo se vrlo malo ili nikako.

Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića, ovih je dana u fokusu javnosti nakon što je pravoslavni Božić svojim sugrađanima “čestitao” fotografijom koja prikazuje jednog od ustaških koljača iz Jasenovca.

Zbog govora mržnje priveden je na ispitivanje u policiju, a iako je DORH tražio da se Đakiću mlađem odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, sud je Đakića pustio uz mjeru opreza redovnog javljanja u virovitičku policiju.

Ima samo 22 godine, a već je poznat po prijetnjama

Prije same odluke suda Đakić se smijao, kroz prozor prema novinarima podizao palce gore i smijuljio se gledajući u mobitel. Pred novinarima je bio bahat, a na kraju se ispostavilo se kako njegova isprika baš i nije bila posve iskrena.

Đakić, iako ima svega 22 godine, već je poznat po prijetnjama. Tako je, prema tvrdnjama novinara Ivana Žade, prijetio da će ga ubiti jer je negativno pisao o njegovom ocu. Podnesena ja kaznena prijava, a HND je zabilježio kako je Đakić prijetio svjedocima i to aktivistici Ivi Anzulović. Zastupnik Đakić za svog sina kaže da je “malo buntovan” te priznao kako je Ivan prvo studirao ekonomiju na Veleučilištu Vern, a knjiga mu, čini se, nije išla od ruke. Studij je tako prekinuo, pa se nedavno upisao na Veleučilište Baltazar u Osijeku. Čini se da je odmah nakon 18. godine postao i član HDZ-a, no nakon posljednjih događaja se ispisao iz vladajuće stranke.

Zahvaljujući interesu šire javnosti za ovaj slučaj privođenja sina saborskog zastupnika, otkrilo se i kako se Đakić junior predstavlja kao bogat čovjek koji se hvali luksuznim voznim parkom i hotelom, a sve je postigao sa svega 22 godine. No, kako je Đakić junior došao do hotela?
Prije hotela Divino bio je hotel Aida, a otvorio ga je – Vladimir Šeks

Riječ je o hotelu “Divino” koji se nalazi na samom ulazu u Pitomaču na magistralnoj cesti iz smjera Virovitice. Hotel je otvoren u lipnju 2017. godine, ima 20 moderno uređenih soba i u njemu radi 10-ak ljudi. U sklopu hotela je i restoran s 300 sjedećih mjesta. Prigodom otvaranja hotela Đakić junior najavio je kako će prostor biti upotpunjen s dva velika bazena i teniskim terenima.

Valja naglasiti kako Đakići nisu izgradili hotel, već je on postojao od prije te je samo preuređen. Hotel se prije zvao Aida, a otvoren je 2007. godine.

Na otvaranju su te godine bili Vladimir Šeks, tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, uz nazočnost tadašnjih ministara unutarnjih poslova i poljoprivrede, Ivice Kirina i Petra Čobankovića. Bio je ondje i Josip Ðakić te tadašnji župan i načelnik općine Pitomača. U hotel je navodno bilo uloženo oko 3,5 milijuna kuna, a iza hotela stajao je poduzetnik Stjepan Široki sa svojom tvrtkom Zlatni klas.

Par godina kasnije Široki je izgubio hotel, a za to je okrivio Đakića i lokalni HDZ. Podravski list je tako početkom 2010. godine prenio optužbe poduzetnika Širokog koji je tvrdio da mu je probleme s prijavom oko neplaćanja 3,9 milijuna kuna poreza državi natovario upravo Đakić jer je navodno bio ljubomoran zbog hotela.

“Sve mi je smjestio HDZ i Đakić”

“Sve mi je smjestio HDZ na čelu s Josipom Đakićem u čijem je vlasništvu od 1999. do 2001. godine bila zgrada koju sam pretvorio u hotel Aida. Oni su 1999. upropastili Poljoprivredno dobro Borik i napravili blic stečaj, a imovinu je s Đakićem kupila bjelovarska tvrtka Tena comerc. Kako su i oni propali, kupio sam imovinu 2004. godine te proširio tvrtku Zlatni klas, osnovanu prije 20 godina, u kojoj je radila cijela moja obitelj. Moja tvrtka je 2006. ostvarila najveću dobit u županiji, čak dva milijuna kuna. Prije dvije godine uložio sam u hotel 3,5 milijuna kuna, što potvrđuje da nisam mogao prevariti državu jer je to ulaganje u iznosu za koji me se sumnjiči. Kako se nisam htio učlaniti u HDZ, smetalo im je što je netko izvan stranke uspješan u poslovanju i sada mi pokušavaju smjestiti”, tvrdio je tada poduzetnik Široki.

Đakić je u odgovoru na tu izjavu priznao kako je tu zgradu htio kupiti još 1999. godine, ali ga je poduzetnik Široki preduhitrio.

“Htio sam 1999. godine kupiti zgradu koju je Stjepan Široki pretvorio u hotel, za što sam podigao kredit i isplatio novac vlasniku tvrtke Tena comerc. No, kako on nije htio prepisati zgradu na mene, vratio mi je novac te sam zatvorio kredit. Stjepan Široki mojoj je majci ostao dužan 2400 kuna za predano žito, a pitanje je koliko još na pitomačkom području ima poljoprivrednika kojima nije isplatio dugovanje i koji najvjerojatnije neće moći naplatiti svoja potraživanja”, rekao je tada Đakić objašnjavajući povijest sukoba oko hotela. (index.hr)

 

Facebook Comments