Na plaži u Italiji iskrcao se 51 ilegalni migrant

Pedeset jedan ilegalni migrant koji se predstavljaju kao Kurdi iskrcali su se u četvrtak u zoru na plažu na krajnjem jugu Italije, dok ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ističe da su luke zatvorene.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je to prvo iskrcavanje ove godine. Italija je 2018. zabilježila 23.370 dolazaka na svoju obalu: gotovo 13.000 tisuća bilo ih je iz Libije, a ostali su bili iz Tunisa, Turske i Alžira.

Ilegalni migranti koji dolaze preko Turske nerijetko su natiskani na jedrilicama kojima upravljaju ukrajinski i ruski krijumčari koji ih pod okriljem noći iskrcavaju na plažama na krajnjem jugu poluotoka.

U četvrtak ujutro oko 4.00 sata po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu stanovnike Torre Melisse, u Kalabriji, probudili su krici migranata čija se jedrilica prevrnula nekoliko metara od obale, objavili su talijanski mediji.

Zahvaljujući pomoći stanovnika dovedeni su u obližnji hotel gdje su se posušili i ugrijali nakon čega su tijekom dana prevezeni u prihvatilište.
Među njima je bilo šest žena i četvero djece, među kojima i dijete staro tek nekoliko mjeseci. Privedena su dvojica muškaraca za koje su sumnja da su krijumčari.

Od 1. lipnja kada je čelnik talijanske protuimigrantske desne stranke Lige preuzeo dužnost ministra unutarnjih poslova, to je ministarstvo zabilježilo 9.930 dolazaka na talijansku obalu, što je sve veći pad koji je počeo u ljeto 2017., ali je u prosjeku još 44 migranta na dan. (hrt.hr)

 

Facebook Comments