Macron pokrenuo javnu raspravu u svjetlu krize “žutih prsluka”

Suočen s krizom “žutih prsluka” francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Francuze da u što većem broju sudjeluju u velikoj nacionalnoj raspravi čiji je cilj smiriti bijes prosvjednika.

– Ovo nisu ni izbori, ni referendum, kazao je šef države u pismu upućenom Francuzima koje je u ponedjeljak objavljeno u novinama i na društvenim mrežama.

On predlaže da se javna rasprava fokusira na tridesetak pitanja, a četiri su glavne teme na dnevnom redu: kupovna moć, fiskalna politika, demokracija i okoliš.

Javna rasprava neće uključiti pitanja poput pobačaja, smrtne kazne ili istospolnih brakova.

Već u utorak Macron će krenuti na turneju po zemlji. U utorak će posjetiti Grand Bourgtheroulde na zapadu zemlje, gdje će se sastati s oko 600 gradonačelnika i zastupnika iz Normandije.

Potom će tijekom dva mjeseca povećati broj posjeta zemlji kako bi potaknuo Francuze da iskoriste prigodu za dijalog.

– Ideja je ići posvuda, u sve dijelove Republike, i nikoga ne zaboraviti, kazao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux.

Rasprava treba trajati do sredine ožujka, potom će se analizirati rezultati, a odluke će biti donesene prije kraja travnja.

U subotu je diljem Francuske prosvjedovalo oko 84.000 “žutih prsluka” koji od 17. studenoga osuđuju fiskalnu i socijalnu politiku vlade, koje smatraju nepravednima te traže veću kupovnu moć.

Između 32 i 41 posto Francuza ispitanih u nedavnim anketama reklo je da imaju namjeru na ovaj ili onaj način sudjelovati u debati. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments