Žrtvovali Zagreb za spas Slavonije: Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?

Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku.

Nova statistička podjela Hrvatske trebala bi stupiti na snagu 2023. godine, a najveći dobitnici trebali bi biti gospodarstvenici u kontinentalnim dijelovima zemlje koji su prema sadašnjoj podjeli u nepovoljnom položaju jer su “utopljeni” u istu regiju sa Zagrebom. Naime, visina dozvoljenih regionalnih potpora ovisi o gospodarskoj snazi, odnosno vrijednosti BDP-a pojedine statističke regije u odnosu na prosjek cijele Europske unije.

Jedina dilema
Statistička regija Jadranska Hrvatska ostat će jednaka, a kontinentalni dio zemlje podijelit će se na tri dijela. Grad Zagreb postat će samostalna statistička (NUTS 2) regija te će se formirati dvije nove regije – Sjeverna Hrvatska (Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-Križevačka i Zagrebačka županija), te Središnja i istočna Hrvatska (Karlovačka, Sisačko-moslavačka i pet slavonskih županija). Jedina dilema koju Vlada još treba razriješiti do 1. veljače jest hoće li Bjelovarsko-bilogorska županija biti u sastavu regije Sjeverna Hrvatska ili Središnja i istočna Hrvatska.
Politička odluka
– Na snazi je loša odluka Vlade iz 2012. godine. Sadašnja podjela je nepravedna jer se Slavoniju uz Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju spojilo s nekadašnjom središnjom Hrvatskom i time se razina BDP-a regije Kontinentalna Hrvatska (u odnosu na prosjek Europske unije) podignula s 39 na 64 posto, i to preko noći. Kako se to loše odrazilo na gospodarstvo u Slavoniji slikovito se može pokazati ovako: umjesto da naši gospodarstvenici, iz fondova koji su sada dostupni, primaju do 75 posto potpore, oni nažalost mogu primati samo od 25 za velika te do 45 posto za mala poduzeća. I zaista mi nitko ne može reći da ta odluka ima smisla – istaknula je jučer ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Vladin plan nove statističke podjele zemlje za Jutarnji list komentirala je stručnjakinja za fondove EU Ariana Vela, direktorica tvrtke Avelant. Kaže kako je Vladin potez ne čudi te ocjenjuje da će najveći dobitnici biti slavonske županije te Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija.

– Plan o ustroju četiriju statističkih regija kroz dvije varijante koje je predstavila Vlada nije me iznenadio jer se, prije svega, radi o političkoj odluci, a veći dio njihova programa u pogledu fondova EU utemeljen je upravo na jačanju podrške korisnicima na području Slavonije i Baranje. Službene analize pokazuju da bi, osim županija na području Slavonije i Baranje, trebale profitirati Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija jer će rasti stopa regionalnih potpora. Ako uzmete u obzir da su regionalne potpore najizdašniji izvor financiranja infrastrukturnih projekata, onda je jasno zašto je ovaj kriterij uzet kao jedan od najvažnijih prilikom izrade simulacije. Iako se čini da je ovo dobar trenutak za donošenje ovakvih odluka, ne treba zaboraviti da Europsku uniju ove godine čekaju izbori za Europski parlament, koji će sigurno imati utjecaj na formuliranje javnih politika i detaljni razvoj referentnog okvira za sljedeće financijsko razdoblje, a to može imati posljedice i na moguću izmjenu trenutačno najavljenih alokacija za države članice i same potpore. Također, iako je navedeno da će ove izmjene imati pozitivan utjecaj i na poduzetnike, a ne samo na javni sektor, potrebno je saznati jesi li poduzetnici upoznati sa značenjem ovih izmjena, posebice uzevši u obzir da su oni najbolji korisnici bespovratnih sredstava – objašnjava Ariana Vela. Detektirala je i najvjerojatnije gubitnike nove statističke podjele Hrvatske.

– Utjecaj na Grad Zagreb neće biti zanemariv jer će njihova razina regionalnih potpora padati. Potencijalni efekti mogu se osjetiti na svim projektima koje planiraju provoditi u sljedećem financijskom razdoblju, ali i na onima koje provode sada, finaciraju ih iz fondova EU, a neće ih stići završiti te će ih fazirati u novo financijsko razdoblje. Također, utjecaj će imati i na poduzetnike, a ne zaboravite da je Grad Zagreb područje u kojem je koncentrirana visoka razina gospodarske aktivnosti.

Klasifikacija
To su sve elementi koje treba uzeti u obzir i detaljno ih proanalizirati, što mislim da nije napravljeno. Smatram da bi ovaj prijedlog trebalo dodatno proanalizirati, uzevši u obzir rizike koji su identificirani, kao i konkretan utjecaj na poduzetništvo, privlačenje investicija i jačanje gospodarske aktivnosti, i tek onda donijeti odluku. Zaključno, bez obzira na izmjenu klasifikacije, Republika Hrvatska ima drugi problem kada su sredstva EU u pitanju, a to je nedostatak kapaciteta sustava i korisnika za provedbu upravo onih projekata koji veći dio potpore dobivaju iz regionalnih potpora. Prema tome, osim ovakvih odluka i preslagivanja regija, Vlada bi trebala razmišljati kako će ojačati kapacitete korisnika u slabije razvijenim regijama jer gurati novac u regije koje nemaju kapacitet da ih iskoriste je slično tome da uzmete vreću novca i bacite u rijeku – zaključila je Ariana Vela.

Najveći gubitnik nove statističke podjele zemlje bit će Grad Zagreb koji će kao zasebna regija imati BDP pet posto veći od europskog prosjeka te će zagrebački gospodarstvenici biti u nepovoljnijem položaju nego sada. To se navodi i u zaključcima studije koju je za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja izradio Institut za razvoj i međunarodne odnose.(jutarnji.hr)

Facebook Comments