Aktualno OG sada Ogulin

Vlada RH donijela odluku: Ogulin ide na izbore za Gradsko vijeće, ne i za gradonačelnika

Na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj  Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici  donijela Rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Ogulina.
Vlada Republike Hrvatske imenovat će, posebnim rješenjem, povjerenika Vlade Republike Hrvatske u Gradu Ogulinu za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Ogulina.
Povjerenik Vlade Republike Hrvatske preuzima sve ovlasti Gradskog vijeća Grada Ogulina.

U obrazloženju stoji da je Ministarstvo uprave podnijelo  Vladi Republike Hrvatske prijedlog za raspuštanje Gradskog vijeća Grada Ogulina, temeljem odredbe članka 84. stavka 1. točke 7. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (u daljnjem tekstu: Zakon).

U prijedlogu Ministarstva uprave navedeno je da je Ured državne uprave u Karlovačkoj županiji dopisom izvijestio Ministarstvo uprave da Grad Ogulin nije donio proračun za 2019. godinu, kao ni odluku o privremenom financiranju. U navedenom dopisu istaknuto je da Gradsko vijeće Grada Ogulina nije donijelo proračun za 2019. godinu iz razloga što su predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća podnijeli ostavke, te nije sazvana sjednica tog predstavničkog tijela.

Ujedno, u prilogu dopisa dostavljen je dopis gradonačelnika Grada Ogulina od 2. siječnja 2019. godine, u kojem je u bitnom navedeno da je gradonačelnik predložio Gradskom vijeću donošenje proračuna za 2019. godinu, međutim sjednica Gradskog vijeća nije sazvana jer su predsjednik i potpredsjednici podnijeli ostavke te stoga proračun za 2019. godinu, kao ni odluka o privremenom financiranju nisu doneseni.
Slijedom navedenoga, utvrđeno je da su se stekli zakonom propisani uvjeti iz članka 84. stavka 1. točke 7. Zakona.

Člankom 84. stavkom 1. točkom 7. Zakona propisano je da će Vlada Republike Hrvatske na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu raspustiti predstavničko tijelo ako u tekućoj godini ne donese proračun za sljedeću godinu niti odluku o privremenom financiranju, osim u slučaju iz članka 69.a stavka 1. istog Zakona.

U članku 69.a stavku 1. Zakona propisano je da će ako općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan ne predloži proračun predstavničkom tijelu ili povuče prijedlog prije glasovanja o proračunu u cjelini te ne predloži novi prijedlog proračuna u roku koji omogućuje njegovo donošenje, Vlada Republike Hrvatske na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu razriješiti općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima.

U konkretnom slučaju, gradonačelnik je izvršio svoju obvezu i predložio Proračun Grada Ogulina za 2019. godinu, no Gradsko vijeće nije donijelo ni proračun, ni odluku o privremenom financiranju, čime su se ispunili uvjeti za raspuštanje Gradskog vijeća.

Temeljem odredbe članka 8. Zakona o lokalnim izborima (Narodne novine, br. 144/12 i 121/16), mandat članova predstavničkih tijela jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave izabranih na redovnim izborima traje do stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju predstavničkih tijela, sukladno zakonu kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava.