Aktualno OG sada Ogulin

Goran Vukelja: “Naš su primjer slijedile kolege u Rijeci i Sisku”

Gost ovonedjeljne emisije “Oči u oči” u programu Radio Ogulina, bio je načelnik Policijske postaje Ogulin Goran Vukelja. Odmah na početku naglasio je kako je lani zabilježeno 102 prekršaja javnog reda i mira, što je najmanje u posljednjih pet godina i stanje je na zadovoljavajućoj razini. I ostali prekršaji su u stagnaciji, a taj pozitivan trend rezultat je dobre prevencije i učinkovitosti policije i prekršajnih sudova, smatra Goran Vukelja.

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu također je bolje. U 2018. zabilježene su 102 cestovne prometne nesreće, od kojih je jedna sa poginulim osobama, a godinu prije bilo ih je  dvije.  No, i ostali statistički  pokazatelji su u padu. Lani su zabilježene 44 teške  prometne nesreće, godinu prije 53. Nesreća sa lako ozlijeđenim osobama lani je bilo 32, a 51 u 2017.  Dakle, sigurnost prometa na cestama na području PP Ogulin je dobra.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola , lani je isključeno 268 vozača, u  2017. nešto više, 280. I u buduće će se o tome voditi  pozornost, pogotovo prema recidivistima koje se upućuje na skraćeni prekršajni postupak.

Zbog posjedovanja droge u 2017. je evidentirano 6, a lani čak 33 slučaja i stoga će upravo  toj problematici  djelatnici Policijske postaje Ogulin posvetiti dosta pažnje u narednom periodu.

Kaznenih  djela lani je bilo 313 , a u 2017. 234. Dakle, 34 posto više, a to se uglavnom odnosi na djela  iz gospodarskog kriminaliteta, kojih je zabilježeno 76.

Ukupna otkrivenost kaznenih djela je poboljšana, prevencijom se lani smanjio broj krađa i teških krađa, a podigla se i njihova otkrivenost i to za 22 posto.

Goran Vukelja ovom je prigodom pohvalio svoje kolege.

“Naš primjer detaljnog istraživanja pljačke zlatarne u središtu Ogulina  slijedili su i kolege u svojim istragama i tako su  uspješno  otkriveni počinitelji  i u Rijeci i u Sisku, gdje je krađa učinjena na identičan način kao u Ogulinu. Kaznena djela na štetu INA-e i Gavranovića otkrivena su također vrlo brzo  i ta djela su  razrješena”-rekao je Goran Vukelja, osvrnuvši se i  na dobru suradnju sa HAC-om, Hrvatskim  šumama, lovačkim društvima, Hrvatskim željeznicama,  te osnovnim i srednjim školama, gdje provode niz preventivnih radnji i edukativnih predavanja. Istaknuo je i suradnju sa gradskom upravom ocijenivši  je vrlo dobrom i korektnom.

“Migracije su globalan problem, od kojeg ni mi nismo pošteđeni. Sigurnost državne granice je neupitna, a mi smo iz PP Ogulin imali određena postupanja, sukladno našim standardnim postupcima i propisima, prije svega poštujući ljudska prava migranata. Nije bilo opasnih situacija, ni po građane, ni po policijske službenike”-rekao je Goran Vukelja, apeliravši na građane da se jave u policiju, ako imaju određenih saznanja o kritičnim mjestima kojima prolaze migranti, kako bi se pojačala sigurnost građana.

Oni koji su se okoristili švercanjem migranata odmah se privedeni u  Općinsko državno odvjetništvo  i takvih je kaznenih djela lani evidentirano ukupno 7, što hrvatskih, što stranih državljana.