Aktualno Županija

Karlovački liječnici također su podigli tužbe zbog prekovremenih – njih 70-ak potražuje prosječno oko 40 tisuća kuna bez kamata

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) objavio je čak oko četiri tisuće liječnika sudskim putem traži da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati. Kako navodi, u 400 slučajeva donesene su prvostupanjske presude, sve u korist liječnika, a u 150 i pravomoćne presude po kojima su bolnice dužne liječnicima isplatiti zaostala potraživanja.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić kazala je da je prosječan iznos koji se potražuje po liječniku oko 80 tisuća kuna, kada se pribroje sudske pristojbe i troškovi vještačenja. Podsjeća da su se o načinu isplate dugova liječnicima bez sudskih tužbi pokušali dogovoriti s Ministarstvom zdravstva, no to nije urodilo plodom pa su krenule tužbe.

Kako saznajemo od Samije Ropar, sindikalne provjerenice u Općoj bolnici Karlovac, tužbe je podiglo i 70-ak liječnika ove ustanove. Do sada je dobiveno dvadesetak prvostupanjskih postupaka, a ostale su u tijeku, no niti još jedna nije bila negativno riješena na Općinskom sudu u Karlovcu.

Predsjednica HLS-a požalila se medijima da je u nekim bolnicama nakon tužbi došlo do pritiska na djelatnike, pa čak i oblika mobinga i to na vrlo perfidan način.

– Pojedini ravnatelji počeli na različite načine kažnjavati kolegice i kolege koji su podigli tužbe. Uskraćuju im stručno usavršavanje, odlaske na kongrese, ukidaju dežurstva i prijete na vrlo perfidan način, no trenutno ne mogu javno govoriti o kojim se ustanovama radi, rekla je Renata Čulinović Čaić.
– U karlovačkoj bolnici sličnih problema nije bilo. Dapače, imamo izrazito korektan odnos, koji može biti primjer, kaže za KAportal Samija Ropar. Dodaje da karlovački liječnici u prosjeku potražuju oko 40 tisuća kuna bez kamata, no još ne može znati o kojoj se ukupnoj cifri radi jer nisu gotova sva sudska i financijska vještačenja. (KAportal)