Cvrtila o aferi Tolušić, ugrozi nacionalne sigurnosti, važnosti sigurnosti

Afera “Tolušić” i fotomontaža inkriminirajućih fotografija mogla bi imati svoj nastavak posebno što mediji sve detaljnije analiziraju uključivanje MUP-a DORH-a i drugih institucija u ovaj slučaj. U Studiju 4 o tome je govorio Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

Na pitanje je li se u ovu aferu trebao uključiti DORH, Cvrtila kaže da je vjerojatno zaključeno kako se radi o kaznenom djelu s ciljem ugroze. Na pitanje ima li nešto nejasno u cijeloj aferi, Cvrtila kaže da sve istrage na početku mogu imati nekoliko verzija, s vremenom se polako usmjerava prema onome što zaista je. Po trenutnim saznanjima, ide se prema kaznenim djelima određene grupacije, što ne znači da se sadašnja situacija ne može promijeniti ukoliko isplivaju neke nove činjenice.

Cvrtila kaže da je jedna od verzija da je Vlada plasirala vijest radi skretanja pozornosti, to mu se čini manje vjerojatnim. Postoji i verzija da je dio slike lažan, da je intererijer lažan, tu se postavlja logičko pitanje da zašto bi netko tko je htio ucijeniti Tolušića plasiralo lažnu fotografiju? Cvrtili više smisla ima da je Tolušić ucjenjivan. Smatra da mu se sve te verzije ne čine vjerodostojnima kao verzija da se zaista radilo o pokušaju diskreditacije, ucjenjivanja i prisile prema visokom dužnosniku Vlade. Pitanje je radi li se o kriminalnim organizacijama, o nekakvom unutarstranačkom obračunu ili o ugrozi nacionalne sigurnosti.

Govorio je o ovlastima SOA-e, njihovu radu i zaštiti najviših dužnosnika. Kada su zaključili da ima elemenata kaznenih djela, dužni su tu informaciju proslijediti DORH-u i policiji. Oni zajedno provode krim istragu, za što SOA nema ovlasti, ali ima ovlasti za prikupljanje informacija za niz kaznenih djela.(hrt)

Facebook Comments