Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada će zakonom urediti financiranje političkih stranaka

vlada_rh

Vlada u Sabor uskoro šalje novi zakon kojim bi se uredilo financiranje političkih stranaka. Novac bi stranke trebale dobivati na temelju izbornih rezultata, a ne stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Time bi se onemogućili manevri kao u slučaju Abecede demokracije, čiji je član Ivan Pernar u Sabor ušao kao zastupnik Živog zida, a Abeceda, iako nije parlamentarna stranka, dobila je novac iz državnog proračuna.

– Uveli bismo i obvezu jedinica lokalne i regionalne samouprave da financiraju političke aktivnosti stranaka. Izjednačili smo nezavisne liste s političkim strankama, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević. Smatra da će nova rješenja znatno popraviti sustav financiranja političkih aktivnosti.

U SDP-u kažu da je zakon sličan njihovu prijedlogu iz 2015. pa će ga podržati. Izdvajaju i druge pozitivne promjene. To su, kaže Arsen Bauk, ubacivanje referendumskih inicijativa i kontrola njihovog financiranja i činjenica da se broj zastupnika utvrđuje u trenutku rezultata izbora.

Politički analitičar Goran Čular smatra da porijedlog zakona neopravdano diže limite za privatno financiranje i potrošnju stranaka i da je prestrog za građanske inicijative, iako je dobro da se regulira financiranje referendumskih postupaka.

Ako ga izglasuje Sabor – zakon bi trebao vrijediti već za europske izbore u svibnju. (hrt.hr)

 

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih

OgPortal

U razvijenim zemljama raste prihvaćenost cjepiva

OgPortal

U Zagrebu u srijedu Dan žalosti zbog smrti Milana Bandića

OgPortal