Cerar: s posjetom Zagrebu ne treba žuriti

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da on i premijer Marjan Šarec imaju poziv da posjete Hrvatsku, ali da smatra kako s time ne treba žuriti dok Hrvatska ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rješenja za granični spor.

  • To će na kraju biti odluka predsjednika vlade, no obojica smatramo da s posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna poštivati vladavinu prava, rekao je Cerar u razgovoru za današnje ljubljansko Delo.
  • Najprije mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takav posjet imao smisla, naglasio je ističući kako Ljubljana ima poziv na sastanke i s hrvatskim premijerom i s ministricom vanjskih poslova.

Cerar je rekao da bez obzira na to postoji normalna komunikacija na osobnoj razni prilikom sastanaka u Bruxellesu i na međunarodnim skupovima.

  • Normalno komuniciramo, no kad se stvari prenesu na službenu razinu, koja ima simboličko a time i veliko stvarno značenje, onda mislim da Hrvatska mora shvatiti kako je dužna najprije napraviti korak u pravom smjeru, kazao je slovenski ministar i bivši predsjednik vlade, za čijeg je mandata Slovenija Hrvatsku tužila sudu EU-a u Luksemburgu.

Cerar je kazao da se kao premijer trudio da odličnu suradnju na nekim područjima kao što su turizam, ekonomska razmjena i malogranična suradnja ne pokvare lošiji politički odnosi zbog graničnog prijepora, no da je Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja praktički Sloveniji postavila “ultimatum”.

  • Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo išli s tužbom na sud EU-a u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud jasno procijeniti da Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU-a, kazao je Cerar .
  • Naš pristup mora biti onakav kakav je bio i do sada: vrlo odlučan ondje gdje Hrvatska krši dogovore ili međunarodno pravo, a dobrosusjedski i prijateljski ondje gdje to ima smisla zbog ljudi i zbog naših zajedničkih interesa”, kazao je Cerar, istaknuvši da Slovenija arbitražno rješenje o granici i dalje smatra konačnim i pravno obvezujućim.

Hrvatski sabor je 2015. jednoglasno odlučio o izlasku iz arbitražnog postupka, nakon što su objavljene snimke tajnih telefonskih razgovora dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik i slovenskog suca Jerneja Sekoleca, kojima su dogovarali strategiju utjecaja na arbitražu i suce.
Stajalište Hrvatske od tada je kako je Slovenija na taj način nepovratno kompromitirala arbitražni postupak pa tako i rješenje koje su kasnije donijeli arbitri, te da treba pristupiti pregovorima o rješenju graničnog prijepora kao bilateralnog pitanja. (hrt.hr)

Facebook Comments