Grad Zagreb oprostio neplaćene režije i najimućnijima: Gradonačelnik najavljivao veto, odluka ipak provedena

BANDIĆEV OTPIS DUGOVA DOBILI I MILIJUNAŠI Grad Zagreb oprostio neplaćene režije i najimućnijima: Gradonačelnik najavljivao veto, odluka ipak provedena

“Neka moji sugrađani mirno spavaju. Pod cijenu tužbe u Strasbourgu stavit ću veto na otpis dugova i naći ćemo način da se tim ljudima ne otpišu dugovi”, tako je govorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju je sazvao 31. listopada prošle godine nakon što smo u Jutarnjem listu ekskluzivno objavili listu dužnika kojima se otpisuju dugovi za režije, a na kojoj su se našli i neki poznati imućniji Zagrepčani.
Tri mjeseca nakon tog gradonačelnikova obećanja Jutarnji list doznaje da su se dugovi ipak otpisali svima, pa tako i onima o kojima smo pisali. U Gradu Zagrebu to očito kriju od javnosti jer smo danima čekali njihov odgovor u kojem nisu potvrdili, ali niti demantirali naša saznanja, no mi smo dobili potvrdu iz dva izvora u Gradu i Holdingu da su dugovi doista otpisani svima bez cenzusa.

Na listi se tako, podsjetimo, našlo ime Vladimira Zagorca, bivšeg generala HV-a koji je u nekoliko sudskih postupaka osuđivan za različita kaznena djela u Hrvatskoj i Austriji, od kojih je najpoznatija krađa dijamanata. Zagorca je 2006. Nacional stavio na listu 50 najbogatijih Hrvata s čak 26 milijuna eura osobnog bogatstva.
Poznati na listi
Dug je oprošten i Zoranu Buriću, suprugu potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koji je direktor tvrtke MCC, a javnosti je postao zanimljiv zbog projekta gradnje plinske termoelektrane na Cetini.

Tu su i poznati nogometaši Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban. Njima je također otpisano do 10.000 kuna.

U blokadi je i kontroverzni šibenski tajkun i plejboj Andrija Kević, kao i moćni trgovac oružjem čije se bogatstvo procjenjivalo na 71 milijun eura Zvonko Zubak, a u dugove je zapao i tzv. dobri tajkun iz Sesveta Marijan Šarić, vlasnik Europatradea. Režije nije plaćao ni poznati producent i nekadašnji kralj sapunica Roman Majetić, kao ni najuspješniji hrvatski automobilist Niko Pulić. Svima njima, unatoč čvrstom obećanju gradonačelnika – koji je govorio i da će se potpisivati izjava pod materijalnom i kaznenom odgovornošću o imovini – dugovi su otpisani.

Dugovi su se, prema Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama koji je na snagu stupio 21. srpnja 2017., otpisivali svima bez socijalnog i imovinskog cenzusa, jednako kao što je i država otpisivala svoje dugove. No, iako se u Gradu pravdaju da su samo radili prema zakonu, neki gradovi, poput Zadra, Splita, Osijeka i Samobora, uveli su cenzus, a i sam ministar financija Zdravko Marić rekao je kako nema zapreka za to, iako ni sam nije uveo takav kriterij.

Zagrebačka je Gradska skupština prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o otpisu dugova fizičkim osobama u blokadi usvojila 13. rujna, i to jednoglasno. Nakon toga je i Skupština Zagrebačkog holdinga donijela 19. rujna sličnu odluku, i to za svoje podružnice Gradska plinara Zagreb, Vodoopskrba i odvodnja te Čistoća. (jutarnji.hr)

Facebook Comments