Aktualno Županija

Radnik Hrvatskih šuma koji je nesretno usmrtio kolegu mora isplatiti obiteljsku mirovinu njegovom malodobnom sinu

Radnik Hrvatskih šuma iz Vojnića mora isplatiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje 74.000 kuna. Radi se o novcu koje je Mirovinsko isplatilo kao obiteljsku mirovinu djetetu drugog radnika Hrvatskih šuma, koji je smrtno stradao zbog nepažnje tuženika iz Vojnića, odlučio je tako nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu.

Mirovinsko je u tužbi navelo kako je svojim rješenjem od 1999. godine djetetu pokojnog osiguranika priznalo pravo na obiteljsku mirovinu zbog nasilne smrti oca izazvane nesrećom na radu 1. travnja 1998. godine kao zaposlenika Šumarije Vojnić. Prilikom sječe stabala tuženi je obarao bukvu dugu 30 metara te nije dobro procijenio udaljenost najbližeg radnika te je stablo palo na jednoga od njih i usmrtilo ga. U kaznenom postupku šumar je također bio proglašen krivim za nesreću.

Tuženi nije prigovorio izračunu koji mora platiti niti se pozivao na zastaru, a nije predložio niti provođenje vještačenja pa je sud u cijelosti prihvatio tužiteljev obračun razmjernog iznosa obiteljske mirovine. Svaka strana u ovoj parnici snosit će svoje troškove postupka.(KAportal)