U savez ušla još jedna stranka, uskoro će i druga, Beljak najavio pobjedu na parlamentarnim i EU izborima

NOVA EKSPANZIJA AMSTERDAMSKE KOALICIJE U savez ušla još jedna stranka, uskoro će i druga, Beljak najavio pobjedu na parlamentarnim i EU izborima

Potpredsjednik Hrvatskih laburista Darko Tetec objavio je u nedjelju na izbornoj konvenciji Građansko-liberalnog saveza (GLAS) da laburisti pristupaju Amsterdamskoj koaliciji koju čine HSU, HSS, GLAS, IDS i PGS.

Pristupanje koaliciji potvrdio je na konvenciji i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, tako da bi koalicija na europske izbore u svibnju trebala okupljati sedam stranaka, rečeno je na konvenciji na kojoj će GLAS birati novo predsjedništvo i stranačka tijela.

“Demokrati su pred završetkom pregovora, očekujem da će se i Demokrati pridružiti Amsterdamskoj koaliciji koja je jedina brana prema nadolazećem populizmu i konzervativizmu u Hrvatskoj. Ako se udružimo, bit ćemo jači. Ne želim Hrvatsku u kojoj je najteži posao kupiti borbene avione”, poručio je Mrsić na konvenciji koja je okupila predsjednike stranaka okupljenih u koaliciji, ali i brojne goste.
“Ne želimo sudjelovati u daljnjoj devastaciji Hrvatske za koju je odgovoran HDZ”, poručio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak te istaknuo da HSS želi biti dio lijevo-liberalnog saveza za koji je, istaknuo je, velika većina hrvatskih građana.

“Amsterdamska koalicija će slaviti u svibnju na europskim izborima, sudjelovat ćemo i na predsjedničkim izborima, a na parlamentarnim izborima preuzet ćemo odgovornost za vođenje zemlje”, poručio je Beljak.

Dvadeset i trećeg veljače Amsterdamska koalicija predstavit će svoju listu za europski parlament, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš otkrila je da će iz GLAS-a na toj listi biti Dijana Topčić Rosenberg, Jozo Radoš i ona.

Dosadašnja predsjednica stranke Anka Mrak Taritaš jedina je kandidatkinja za novu predsjednicu stranke GLAS na izbornoj konvenciji, a u svom uvodnom obraćanju rekla je da GLAS postoji godinu i pol dana i bori se protiv “destrukcije, populizma, laži i nacionalizma”.

“Situacija u Hrvatskoj mogla bi i trebala biti puno bolja od svega onoga što se danas događa u politici, ali i drugdje, u gospodarstvu, na sudovima, u bolnicama, u školama. Važno je da ojačamo i da sudjelujemo u promjeni koja se mora dogoditi i koja će se, u to sam uvjerena, i dogoditi”, poručila je Anka Mrak Taritaš na početku izborne konvencije GLAS-a.

Anka Mrak Taritaš ponovno izabrana za predsjednicu GLAS-a
Dosadašnja predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak Taritaš ponovno je u nedjelju izabrana za predsjednicu GLAS-a kao jedina kandidatkinja za tu funkciju na stranačkoj izbornoj konvenciji.

Anka Mrak Taritaš dobila je jednoglasnu podršku 61 člana izborne konvencije GLAS-a.

Za potpredsjednike GLAS-a izabrani su Goran Beus Richembergh i Diana Topčić Rosenberg, dok su za članovi stranačkog predsjedništva izabrani Stanko Borić, Sonja Koenig, Jasmina Pašagić Škrinjar i Melita Samoborec.

Anka Mrak Taritaš u svom je obraćanju posebnu pozornost posvetila europskim izborima na koje GLAS izlazi na listi zajedno s ostalim članicama Amsterdamske koalicije.

“Za malo više od tri mjeseca dijelit ćemo mjesta na listi s kandidatkinjama i kandidatima iz Amsterdamske koalicije i zbog toga sam sretna i puna vjere u uspjeh naše liste! Izbori za Europski parlament važni su nam jer smo građani Republike Hrvatske, ali i građani Europske unije. I kao što smo spremni boriti se za Hrvatsku, više smo nego spremni boriti se za Europu! Nikada, u povijesti svijeta, jedna politička zajednica nije tolikom broju ljudi u tako dugom vremenu omogućila toliko slobode, mira i blagostanja kao Europska unija svojim građanima!”, poručila je Anka Mrak Taritaš.

“Borimo se za Europu jer će je razbijači uništiti“, izjavila je najavivši da će se GLAS “priključiti toj borbi i neće razbijačima dati šansu”.

“Sve ono što smo godinama sanjali – slobodan prelazak granice, putovanje, poslovanje i studiranje diljem Europe – postalo nam je dostupno, gotovo bez ikakvih prepreka. Možemo kupovati bez carine, putovati bez putovnice, obrazovati se i zapošljavati u drugim članicama EU bez posebnih dozvola.

U vremenu kad se te vrijednosti dovode u pitanje diljem Europske unije naš odgovor na probleme nije da odustajemo ili prepuštamo “inicijativu populistima i destruktivcima”. Naš odgovor je da ćemo, svjesni da nije lako i da nema jednostavnih rješenja, uprijeti svim snagama i boriti se za zemlju u kojoj možemo dobro i ugodno živjeti.

“Mi u GLAS-u bit ćemo dio te borbe, nećemo dopustiti da nas prekrije val destrukcije i populizma”, poručila je predsjednica GLAS-a.

Pozvala je članove i simpatizere da već sutra krenu u kampanju za europske izbore jer nije svejedno tko hrvatske građane zastupa u Europskom parlamentu.

“Recite svima da ne nasjedaju na populizam i laži”, poručila je.

Dvadeset i trećeg veljače Amsterdamska koalicija predstavit će svoju listu za europski parlament, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš otkrila je da će iz GLAS-a na toj listi biti Dijana Topčić Rosenberg, Jozo Radoš i ona. (jutarnji.hr)

Facebook Comments