Aktualno Županija

S gradnjom dvokolosiječne pruge u obnovu ide karlovački Željeznički kolodvor – gradit će se novi peroni s pothodnikom i parkiralište

Nova dvokolosiječna pruga, oko čije trase kroz Karlovac su se ne tako davno lomila koplja, gradu će donijeti obnovu Željezničkog kolodvora, ne samo kolosijeka i perona, nego i zgrade izgrađene 1903., inače zaštićenog kulturnog dobra, te parkirališta i pothodnika, nego i gradnju novog pothodnika ispod cijelog kolodvora. Imat će i parkiralište s ulazom na Drežniku.

Potvrdili su to KAportalu u HŽ infrastrukturi, kazavši da su radovi na području kolodvora Karlovac predviđeni u sklopu radova na rekonstrukciji postojećeg i dogradnji drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac. Riječ je o projektu vrijednome 315 milijuna eura, čijih će se 85 posto vrijednosti financirati iz EU-ovih fondova, a 15 posto nacionalnim sredstvima.

– Na području kolodvora Karlovac predviđeni su rekonstrukcija kolosijeka u kolodvoru sa svim pripadajućim željezničkim infrastrukturnim podsustavima, izgradnja novoga otočnog i bočnog perona s nadstrešnicama te s pješačkim pothodnikom ispod cijelog kolodvora, dizalima za prilaz peronima i drugim, rekonstrukcija postojećeg parkirališta u Reinerovoj ulici, izgradnja novog parkirališta s ulazom iz Dubrovačke ulice na Drežniku, izgradnja novih biciklističkih parkirališnih mjesta, izgradnja novog pješačko-biciklističkog pothodnika ispod cijelog kolodvora od novog parkirališta na drežničkoj strani pa sve do spoja s postojećim pothodnikom na prilazu Avenije V. Holjevca, uređenje kolodvorske zgrade (fasade, stolarije, ulaznog prostora i drugog) i pojedinih zgrada na području kolodvora u skladu s konzervatorskim standardima kulturne zaštite, izvedba zidova za zaštitu od buke te krajobrazno uređenje kolodvora, najavili su u HŽ Infrastrukturi.

Koliko će sama obnova Željezničkog kolodvora u Karlovcu stajati, te kada bi trebala uslijediti, nisu precizirali, no moglo bi to biti najranije iduće godine.

– Raspisivanje natječaja za radove na rekonstrukciji postojećeg i dogradnji drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac očekuje se tijekom 2019., kazali su u HŽ Infrastrukturi. (KAportal)