Aktualno Županija

Grad Karlovac se pohvalio obnovom škole u Tušiloviću – uskoro energetska obnova osnovnih škola Turanj i Braća Seljan

Toplinski izolirane vanjske zidova i stropove, novu PVC stolariju i centralno grijanje na pelete dobila je škola u Tušiloviću i postala toplija i ugodnija za 27 učenika, troje učitelja i domara zahvaljujući projektu energetske obnove.Vrijedan je 782.000 kuna, od kojih je iz EU fondova stiglo nešto više od 437.000 kuna, dok je ostatak izdvojio Grad Karlovac i OŠ Turanj na drugim natječajima. Radovi su obavljeni od kraja kolovoza do studenog prošle godine, a učinkovitost je, rečeno je na današnjoj pressici u ovoj područnoj školi, već mjerljiva.

– Smanjena je potrošnja energije, smanjena je emisija CO2 za 12,55 posto, postići će se godišnja energetska ušteda od 36.592 kilovat sata , rekao je Robert Vodopić iz Gradske uprave, napomenuvši da je zgrada iz E prešla u C energetski razred.

Školi u Tušiloviću matična je OŠ Turanj, a na natječaj za energetsku obnovu prijavili su se, po riječima ravnateljice Snježane Žunac, jer je škola imala klasično grijanje na drva, bilo je dosta hladno u njoj, a ni estetika škole nije bila primjerena današnjim uvjetima obrazovanja.

– U dogovoru s našim osnivačem, Gradom, smo se javili na natječaj, prošli, a uspjeli smo i na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja dobiti 166.000 kuna kako bismo ipak rasteretili osnivača. 27. studenog je napravljena primopredaja s izvođačem radova, sve je napravljeno kako treba i izuzetno smo zadovoljni jer smo poboljšali kvalitetu življenja i rada u Područnoj školi, ali i ljepše izgleda, isričala je Žunac.

Projekti energetskih obnova karlovačkih škola, a još su dvije na popisu za obnovu: Turanj i Braća Seljan, za koje su projekti prijavljeni na natječaje, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, ulaze u završnu fazu, Grad je uspio kandidirati na natječaje sve što se moglo i napravio velik posao.(KAportal)