Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Uništene liste s nevažećim potpisima – obračun u Saboru

Povjerenstvo Ministarstva uprave, koje je osnovano da provjeri prikupljene potpise za dvije referendumske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, uništilo je kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima, izjavio je na na sjednici Odbora za ustav, Poslovnik i politički sustav Mostov Robert Podolnjak.

Odbor je na sjednici trebao glasovati o Podolnjakovu prijedlogu zaključka da bi novo neovisno povjerenstvo trebalo provjeriti listu od 40.000 potpisa za koje je utvrđeno da su nevažeći.

To je kao da DIP uništi glasačke listiće

Podolnjak je najavio je da će prije bilo kakve odluke Sabora tražiti da se kontrolne liste s tim potpisima dostave u Sabor, a ako to Vlada i Ministarstvo uprave ne mogu napraviti, znači da su nepovratno uništili sve dokaze da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je kako je, ako je točna informacija o uništenju kontrolnih lista – to neprihvatljivo. Predložio je da bi bilo najbolje da se glasovanje odgodi i pošalje upit Ministarstvu uprave kako bi se provjerila točnost Podolnjakovih navoda, no kako prijedlozi nisu prošli, Podolnjak i Grbin su napustili sjednicu i srušili kvorum.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner (HDZ) Podolnjakove tvrdnje popratio je riječima kako “prema njegovim usmenim saznanjima nijedan relevantni dokument nije uništen i svatko tko želi provjeriti svoj potpis može to napraviti”. Prihvatili smo prijedlog kolege Grbina da zatražimo službeno očitovanje Ministarstva uprave i očekujem da će to vrlo brzo učiniti, rekao je Reiner.

Verbalni okršaj Grmoje i Jandrokovića u Saboru

Zbog unštavanja kontrolnih lista dogodio se verbalni obračun između Mostova Nikole Grmoje i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Grmoja je, nakon što mu nije odobrena stanka – kazao kako mu je “dosta Jandrokovićeve, Kuščevićeve i Šeksove udbaške matematike”. Jandroković mu je uzvratio kako govori “uvrede i bljuvotine”.

“Ako vi smatrate da su u jednoj demokratskoj državi uništene kontrolne liste ja ne znam što reći”, nastavio izjavio je Nikola Grmoja, a Jandroković ga je upitao na temelju čega iznosi takve tvrdnje. “Potvrđeno je od ljudi iz Ministarstva uprave”, rekao je Grmoja na što mu je predsjednik Sabora odgovorio protupitanjem: “Postoje li ti potpisi u Saboru? Postoji li digitalni trag o tome? Grubo kršite Poslovnik”. Stanku mu nije odobrio, jer kako je rekao, to nije tema, a o predloženom mu je sugerirao da govori u stanici za slobodni govor.

Grmoja: Dosta Kušćevićeve, Jandrokovićeve i Šeksove udbaške matematike

“Dosta je nama Kuščevićeve, Jandrokovićeve i Šeksove udbaške matematike. Uništili ste kontrolne liste”, odvratio je Nikola Grmoja, što je vidno uzrujalo Jandrokovića. “Ovo su bile uvrede, klevete i sram vas bilo! Da ćete vi mene povezivati s Udbom?! Sram vas bilo”, vikao je Gordan Jandroković na Grmoju. Zatim je smirenije kazao kako im ovo što se dogodilo ne ide na čast jer rejting i ugled Sabora pada.(hrt)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal