Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tisuće ljudi na prosvjedu u Beogradu skandiralo “Vučiću odlazi”

U Beogradu i još nekoliko srbijanskih gradova sinoć je održan 10. prosvjedni mimohod “1 od 5 milijuna”. Tisuće prosvjednika izrazili su nezadovoljstvo vladavinom šefa države Aleksandra Vučića te traže njegovu ostavku.

Poslije šetnje središnjim gradskim ulicama novi građanski prosvjed u srbijanskoj prijestolnici završen je ispred zgrade vlade Srbije, odakle je, uz skandiranje “Vučiću odlazi”, predsjedniku Srbije poručeno da je najveći lažov u povijesti zemlje i da kampanja obilaska srbijanskih općina i okruga koju je nazvao Budućnost Srbije neće proći.

Prije početka mimohoda, na skupu ispred Filozofskog fakulteta pisac Marko Vidojković okupljenima je poručio da su taoci Aleksandra Vučića. Pozvao je odvjetnike i časne pravnike da popišu sva kaznena djela koja je počinila aktualna vlast kako bi jednog dana svi počinitelji bili kažnjeni.

  • Ja sam fan zatvora i društveno korisnog rada. Ako treba, izgradit ćemo još zatvora. Gdje god se okrenemo, kriminal je, zločin, nepravda. Crna knjiga ove vlasti imat će tisuće i tisuće stranica, ocijenio je Vidojković.

Prosvjedna povorka zaustavila se na kratko ispred zgrade Radio-televizije Srbije i pozvala njezine čelnike direktora Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića – da prestanu biti samo servis vlasti i šefa države, te da profesionalno obavljaju svoj posao, izvješćujući i o prosvjedima te o aktivnostima oporbe.

Prosvjedu su se pridružili i studenti nekoliko fakulteta Beogradskog sveučilišta, a nakon što su to prošlog tjedna uradili akademci Fakulteta političkih znanosti, sinoć su hodali i studenti organizacijskih znanosti, Eelektrotehničkog te Prometnog fakulteta, izvijestili su beogradski mediji.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom Stop krvavim košuljama, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da mogu dobiti samo izbore”, prosvjedi su nastavljeni pod sloganom 1 od 5 milijuna, a u međuvremenu su se proširili u više od 20 gradova Srbije, u kojima se prosvjeduje od četvrtka do subote. (hrt.hr)