Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Koji su simboli zabranjeni u Austriji

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je danas odredbu o proširenju popisa zabranjenih političkih simbola, među kojima su i dva ustaška.

Na popisu koji je objavljen na internetskoj stranici ministarstva nalazi se 13 zastava i simbola, od kojih se većina odnosi na islamističke i terorističke organizacije, a dva su ustaška.

Prvi simbol opisan je kao “srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na samoj granati nalazi se crveno-bijela šahovnica, pri čemu je prvo polje bijelo, a sve zajedno uokvireno je plavim slovom U.

Drugi je simbol šahovnica s prvim bijelim poljem iznad kojeg se nalazi plavo slovo U okruženo pleterom.

Inicijativa za zabranu ovih simbola potekla je od vodstva savezne pokrajine Koruške u kojoj se svake godine održava komemoracija na Bleiburškom polju s kojih se redovito privode osobe zbog pokazivanja simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja, poput tzv. Hitlerova pozdrava.

Na inicijativu austrijskih europarlamentaraca iz različitih stranaka tražilo se da se zabrane simbola prošire i na one iz drugih zemalja u kojima su tijekom Drugog svjetskog rata vladale profašističke diktature, uključujući i Hrvatsku.

Na popisu novih zabranjenih simbola nalaze se oni organizacija poput Muslimanske braće, Hamasa, Hezbolaha kao i kurdskog PKK te turskih Sivih vukova.

Nepoštovanje ovog zakona sa sobom povlači kazne do 4000 eura, a u slučaju ponavljanja djela i do 10.000. (hrt)

Posljednje objavljeno

Gotovo je! Dalibor Domitrović ponovo je na čelu grada Ogulina

OgPortal

U Gradskom vijeću bi trebalo biti  8 vijećnika SDP-a,  6 vijećnika HDZ-a i 1 iz DP-a

OgPortal

SDP-u najviše glasova i za Gradsko vijeće

OgPortal

Domitroviću pobjeda u prvom krugu?

OgPortal

Prvi neslužbeni rezultati s pojedinih biračkih mjesta

OgPortal

Birališta zatvorena – čekamo prve, neslužbene rezultate

OgPortal