Aktualno Županija

I Karlovčani na izborima i prije onih za EU parlament i predsjednika RH – 14. travnja biraju vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora

Osim što će, kao i ostali građani Hrvatske, birati zastupnike u EU parlamentu i predsjednika RH, Karlovčani će ove godine na birališta izaći i prije, na “male”, mjesne izbore, za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Bit će to, doznaje KAportal, za dva mjeseca, najvjerojatnije 14. travnja. Predložit će taj datum gradonačelnik Damir Mandić, a Gradsko vijeće, koje odluku o raspisivanju ovih izbora i donosi, donijeti konačnu odluku i to krajem ovog mjeseca.

– Sljedeće Gradsko vijeće gradonačelnik će uputiti prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora na raspravu i usvajanje. Prema prijedlogu Odluke, izbori će biti održani 14. travnja 2019. godine, odgovorili su na naš upit iz Grada.

Karlovčani su na mjesne izbore posljednji put izašli prije četiri godine, 12. travnja 2015., ne baš u velikom broju, samo nešto više od 20,5 posto birača. HDZ, sam ili s različitim partnerima, “pomeo” je ostale stranke i nezavisne liste i osvojio većinu u 36 od 38 gradskih četvrti i mjesnih odbora. Inače, u vijećima 12 gradskih četvrti je po 11 članova, dok 26 mjesnih odbora imaju sedmeročlana vijeća, a mandat im traje četiri godine.

– Mandat će im prestati danom stupanja na snagu Odluke Gradskog vijeća o raspisivanju izbora, najavili su iz Gradske uprave.

Rok za konstituiranje novih saziva vijeća je 30 dana od održavanja izbora. (KAportal)