Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zbog Tajanija nižu se stanke: “Treba mu jasno reći grazie i no pasaran”

Izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija bile su glavna tema saborskih stanki, kojima je započeo još jedan radni tjedan u Saboru.
Među onima koji su zatražili stanku o izjavama Antonija Tajanija bili su Most, GLAS, SDP, HDZ, ali i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Mostov Božo Petrov u stanci je podsjetio na Tajanijevu izjavu o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, kazavši da je na tu izjavu reagirao ‘i naš poslovično mlaki premijer’ navodeći darekavši da mu je ta izjava ‘malo čudna i neuobičajena.’
‘Ali to neće spriječiti premijera da se odrekne svog talijanskog prijatelja. Ipak je Europska pučka stranka šira obitelj u kojoj je HDZ i grade veliku Europu. Na što ste srozali europski ugled Hrvatske kada vam svaki europski ćato može bez problema blatiti Hrvatsku i za to proći nekažnjeno? Hoće li nakon svega Plenković glumiti da je sve u redu i prijetvorno sjediti za istom stolom s Tajanijem? Sramota’, rekao je Petrov.

Hrvatska treba tražiti da se Tajani makne s mjesta predsjednika Europskog parlamenta, smatra GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš. ‘On to nije učinio slučajno, niti mu je pobjeglo, niti se zabunio, niti ga je netko krivo shvatio. Ne želimo da nam Europu grade populisti’, poručila je čelnica GLAS-a.

Zbog Tajanija se probudilo bratstvo i jedinstvo Slovenaca i Hrvata, ustvrdio je SDP-ov Arsen Bauk. ‘A šta vi hoćete, šta sam ja napravio, a da vi već niste? Jeste li promijenili imena ulica, srušili spomenike? Jeste. Zavapio bi Tajani’, rekao je Bauk.

‘Tajaniju treba jasno reći grazie i no pasaran’, zaključio je Bauk.

Ako se pita Furia Radina od Tajanijeve izjave gora je ova atmosfera koja se sada koristi za kampanju. ‘Politika želi zasjeniti dobre odnose Hrvatske i Italije’, rekao je Radin koji smatra da je Tajanijev istup izolirani incident.

Premijer i predsjednica trebali su oštrije reagirati, iznenadio je pak HNS-ov Milorad Batinić. ‘Što bi bilo da je Orban kazao mađarsko Međimurje, da je Vučić kazao srpska Slavonija i Baranja ili Đukanović da kaže crnogorska Prevlaka, Dubrovnik, bi li tako umjereno reagirali’, upitao je Batinić, dodavši da nacionalni interesi trebaju biti ispred stranačkih.(Tportal)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal