Aktualno Županija

Turizam u prosincu: Novi porast noćenja u Karlovcu, Rakovici i Ozlju, Ogulin “na nuli”, Duga Resa u minusu

Konstantan rast broja turističkih dolazaka i noćenja u većem dijelu Karlovačke županije nastavio se i u prosincu. Što se tiče ukupnih brojki, najviše je turista boravilo u Karlovcu – njih 1.969, a ostvarili su 2.741 noćenje, odnosno oko 17% više nego u istom mjesecu godinu prije.

Najveći postotni porast imao je, pak, Ozalj. Iako su ukupne brojke u ovom gradiću još uvijek male, činjenica je da i gosti primjećuju zalaganje lokalnih turističkih djelatnika pa iz mjeseca u mjesec ozaljski turizam bilježi rast. Dakako, još je to uvijek jako daleko od onog što se može ostvariti pa je u prosincu tako zabilježeno 130 noćenja. Donekle skromno, ali to je i čak 35% više nego godinu prije.

Ogulin je u prosincu bio “na nuli” – zabilježena su 1.264 noćenja, gotovo identično kao i u prosincu 2017. godine – odnosno 0,2% više.

U minusu je zato Duga Resa – Dugorešani su i početkom godine bilježili vrlo loše turističke rezultate, u toplijim mjesecima slijedio je znatan oporavak i porast broja turista u odnosu na lanjsko razdoblje, a na kraju godine rezultati su opet slabiji. U prosincu je zabilježeno tek 242 noćenja, ili 18% manje nego u istom mjesecu godinu ranije.

Kada su općine u pitanju, svakako veseli da kontinentalni turistički rekorder Rakovica postiže porast i u zimskim mjesecima. Ovog prosinca u Rakovici je bilo 995 turista, koji su ostvarili 1.338 noćenja, što je porast od gotovo 22 posto.

Nažalost, nisu objavljeni podaci za Slunj pa ne znamo kakva su tamošnja turistička kretanja u prosincu, ali kako obično nalikuju onima na području Rakovice, vrlo je moguće da i u Slunju mogu biti zadovoljni turističkim prosincem. (KAportal.hr)