Treba li nas brinuti talijanska recesija?

Hrvatske gospodarstvenike zabrinula je vijest da je Italija ponovno u recesiji jer je ta zemlja naš najveći trgovinski partner. Prošle godine ondje smo izvezli robu u vrijednosti dvije milijarde eura, a uvezli za gotovo tri. Ekipa emisije “Dobro jutro, Hrvatska” provjerila je ima li straha među međimurskim izvoznicima.

Zbog posustajanja četvrtoga najjačeg gospodarstva u Europi zabrinuti su i međimurski gospodarstvenici kojima je Italija važan partner – na četvrtom je mjestu po izvozu i na drugom po uvozu.

Mladen Križaić, predsjednik Županijske komore Čakovec kaže da u takvoj situaciji ova recesija može negativno utjecati na opću situaciju u gospodartvu u Međimurskoj županiji s jedne strane, a s druge strane, ako se gleda pojedinačno, neke firme bi mogle doći u ozbiljne probleme, poručuje.

Određena doza straha zbog smanjenih prihoda u prodaji odnosno mogućeg gubitka tržišta postoji i u preloškom LPT-u iako njihovi žičani proizvodi još imaju svoje kupce u Italiji.

– Mi u Italiji imamo i kupce i dobavljače, što se tiče dobavljača nekih 10 posto repromaterijala koji upotrebljavamo u proizvodnji dolazi iz Italije, a sa strane prodaje pet posto prihoda ostvarujemo u Italiji. Nama je Italija bitna ali nije nam presudna. Već duže vrijeme vidimo tamo nestabilnost i naravno da nas to brine, prije svega s aspekta prodaje, kaže Davor Gečić, predsjednik Uprave LPT Prelog.

Prvi je to put u posljednjih pet godina da je jedna velika europska zemlja potonula u recesiju. Situacija za hrvatsko gospodarstvo, generalno, nije alarmantna, tvrde ekonomski analitičari. (hrt)

Facebook Comments