Aktualno Županija

Riješena misterija nestanka sadnice Gupčeve lipe koja je kao poklon stigla u Karlovac – posađena je u parku, ali se osušila

Kada je prošli tjedan ispričala da je Karlovac mogao imati turističku atrakciju, no da je “nestala”, građanska aktivistica Biserka Schmuck, bila je u pravu: sadnica Gupčeve lipe, posađena u parku Zelenila se osušila, ali u ovoj gradskoj tvrtki tvrde da je darovana njima, ne Karlovcu i Karlovčanima.

Schmuck je javno pitala nadležne o sudbini ove sadnice, upite smo potom uputili i mi, a Zelenilo nam je u odgovoru potvrdilo da je sadnica, zahvaljujući HND-u, stigla u Karlovac, ali ne 2012., nego pet godina ranije.

– Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva darovali su 2007. godine tvrtki Zelenilo d.o.o. reznicu Gupčeve lipe u sklopu akcije „Milijardom stabala protiv klimatskih promjena“. Reznica lipe njegovana je u rasadniku Zelenila do proljeća 2008. godine, kada je zasađena u oglednom parku tvrtke Zelenilo. Nažalost, tijekom 2009. godine sadnica se posušila. Od dokumentacije o reznici Gupčeve lipe imamo samo komad drveta koji nam je darovan s reznicom Gupčeve lipe, a čiju fotografiju vam šaljemo u privitku, odgovorili su nam iz Zelenila i dostavili tu fotografiju.

No, KAportal doznaje da je sadnica Gupčeve lipe te, 2007. darovana Karlovcu, kao domaćinu foruma okolišnih novinara, i to na Trgu Matije Gupca, a druga novinarima karlovačkog ogranka Press centra za okoliš Hrvatske. Ova potonja zasađena je na Kaštelu i, za razliku od one u Zelenilovom parku, srećom, dobro raste. Visoka je nekoliko metara i ovako, ponosni su vlasnici, danas izgleda.

Deset godina kasnije od tih dviju sadnica, u Karlovac su stigle još dvije. Dobila ih je Šumarsko-drvodjeljska škola, za 70. obljetnicu rada, što ju je proslavila u školskoj godini 2017/2018. Te lipe su posađene i rastu, no, zbog straha od njihova uništavanja – nisu obilježene. Na poklon školi stigle su od Šumarskog instituta Jastrebarsko i Ljubitelja prirode.(KAportal)