Iran počeo ratne igre u Zaljevu, testira ispaljivanje krstarećih projektila s podmornice

Iran je u petak počeo mornaričke vježbe velikog opsega na ulazu u Perzijski zaljev, koje će obilježiti prvo ispaljivanje krstarećih projektila s podmornice, objavili su državni mediji, u razdoblju povećanih napetosti sa SAD-om.

U trodnevnim ratnim igrama sudjeluje više od 100 plovila na širokom prostoru od Hormuškog tjesnaca do Indijskog oceana, objavila je državna novinska agencija IRNA.

– Vježbe će obuhvatiti niz suočavanja s prijetnjama, ispitivanja oružja i procjene spremnosti opreme te osoblja – rekao je mornarički zapovjednik Hosein Kanzadi u izjavi koju je prenijela državna televizija.
– Ispaljivanje krstarećih projektila s podmornice bit će izvedeno…, zajedno s ispaljivanjem s helikoptera i drona s palube razarača Sahand – izjavio je Kanzdadi.

Državni mediji objavili su da će Iran testirati podmornice Fateh domaće proizvodnje koje su opremljene krstarećim projektilima.

Iranski dužnosnici u prošlosti su prijetili blokadom Hormuškog tjesnaca, važne rute za prijevoz nafte, kao osvetu za svaku neprijateljsku akciju, uključujući pokušaje zaustavljanja iranskog izvoza nafte sankcijama. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments