Aktualno Županija

Svastike i slova “U” već godinama uneređuju dugoreški pothodnik – Grad Duga Resa će ih ukloniti, pa pothodnik detaljno oprati

Pješački pothodnik u Dugoj Resi koji služi građanima za siguran prijelaz ispod željezničkog kolodvora najčešće je meta kasno noćnih ispucavanja vandala i onih koji ne znaju u što bi bolje i korisnije uložili višak energije. Ranijih godina svako malo bila je polupana rasvjeta, a sada je prepun nepriličnih grafita na koje je upozorio i gradski vijećnik Branko Primužak.

– U pothodniku ispod željezničke pruge ima nepodobnih znakovlja bivših sistema koji su zabranjeni u zemljama EU, pa me zanima kada će svastike, razna imena i slična obilježja biti uklonjena da ne nagrđuju ovo gradsko vlasništvo, upozorio je Primužak.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar odgovorio je kako će nacistički simboli odmah biti uklonjeni, a potom i pothodnik opran.

– Znakovlje i neprimjerene napise o kojima govorite treba odmah ukloniti. Cijeli pothodnik treba oprati i temeljito očistiti, ali za to moramo pričekati da ne bude više smrzavanja, jer bi se voda smrznula i nastala bi skliska površina, kazao je Boljar te dodao kako vjeruje da će kad pothodnik bude čist, dugoreški konceptualni umjetnici pomoći u njegovom uređenju kao što su primjerice uredili zid na garaži i druge površine.

Koliko točno simboli krvavih režima stoje na zidovima pothodnika nije poznato, no neki su tu već godinama.(KAportal)