Aktualno OG sada Ogulin

Na koji način slijepi ljudi poboljšavaju ostala osjetila?

Dugo se teoretiziralo kako osobe koje izgube neki od osjetila nadoknađuju taj deficit razvojem ostalih osjetila. Čak i u 18. stoljeću, filozof Denis Diderot pisao je o mladom matematičaru koji je mogao razlikovati prave od lažnih kovanica na temelju dodira. Sljepoća označava medicinski poremećaj koji se izražava u djelomičnoj ili potpunoj nesposobnosti vizualnog sustava da prenosi podražaje, a može biti uzrokovana nasljednim faktorima, ozljedom ili bolešću.
Iako se smatra kako je sposobnost mozga da kompenzira nedostatak vida poznata stvar, tek je u 1990-ima s tehnologijama snimanja mozga teorija mogla biti sa sigurnošću potvrđena. Dan danas, precizne promjene koje se događaju u mozgu su još nedovoljno istražene. Istraživanja skeniranjem mozga su pokazala kako su vizualne regije u mozgu vrlo male u odnosu na ljude s normalnim vidom, no ostale regije su mnogo veće u volumenu.
Uz razne poteškoće na koje nailaze, članovi Udruge slijepih Ogulin žele što duže koristiti uslugu videćeg pratitelja koja je financirana od strane Europske unije u iznosu od 465.120,00 kn iz Europskog socijalnog fonda, a ukupnog trajanja 24 mj, 27.11.2017.-27.11.2019. Uz pomoć videćeg pratitelja, članove se uključuje u razne kulturne i obrazovne aktivnosti ali i pratnju liječniku, trgovinu, te sve ostale institucije koje su u određenom trenutku potrebne.
Za više informacija o Eu fondovima, posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU www.strukturnifondovi.hr , www.esf.hr .
(Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.)