Aktualno Županija

Tijekom vikenda čak 28 intervencija požara otvorenog prostora

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika započinju radovi za uređenju okućnica, polja i vrtova uz koje je vezano i spaljivanje biljnog otpada. Nažalost takve aktivnosti, uslijed nepridržavanja propisa, prerastu u širenje vatre izvan kontrole osoba koje obavljaju spaljivanje. Stoga su iz Vatrogasne zajednice Karlovačke županije poslali priopćenje medijima, u kojem stoji:
“Samo ovog vikenda, od petka 22. veljače do danas, na području Karlovačke županije zabilježeno je 28 intervencija požara otvorenog prostora .
Kako ovakvi požari ne bi imali teže posljedice, podsjećamo na županijsku Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, a posebno naglašavamo sljedeće:
● Svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu
● Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200
metara od šume
● Spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena
● Zabranjeno je spaljivanje nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar
● Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar
● Za nepridržavanje Odluke, propisane su novčane kazne
I ove godine na području Vatrogasne zajednice Karlovačke županije vatrogasne snage motrit će mjesta učestalih požara, a uz zemaljske snage pojačat ćemo i ophodnju iz zraka. Stoga još jednom upozoravamo naše sugrađane da se pridržavaju mjera zaštite od požara i odluka čelnika jedinica lokalne samouprave koji imaju mogućnosti i zabraniti svako spaljivanje na otvorenom”- ističe u priopćenju Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.