Pakistan u blizini Kašmira srušio dva indijska aviona i uhitio jednog pilota!

DRAMATIČNA ESKALACIJA TENZIJA IZMEĐU NUKLEARNIH SILA Pakistan u blizini Kašmira srušio dva indijska aviona i uhitio jednog pilota!

Pakistan je srušio dva indijska zrakoplova i uhitio jednog od pilota, prenosi Reuters. Sve se navodno događalo unutar pakistanskog zračnog prostora u blizini sporne regije Kašmir. Prije toga su najmanje tri pakistanska zrakoplova ušla u indijski zračni prostor i izvela napad gađajući, kako su naveli, “nevojne ciljeve” te izbjegli bilo kakve civilne i ine žrtve.

Riječ je o odgovoru Pakistana na napad indijskog ratnog zrakoplovstva u utorak kad su, kako tvrdi New Delhi, napadnute točke na kojima su se nalazile baze za obuku terorista. Jaish-e-Mohammed (JeM) je organizacija koja se smatra odgovornim za napad na indijsku vojsku na području Kašmira 14. veljače kad su ubijena 44 vojnika.

Kašmir je sporna pokrajina oko koje su Pakistan i Indija, od 1947. godine kad je Ujedinjena Kraljevina napustila tu svoju koloniju, “dragulj u kruni”, vodile dva rata.

Veći dio Kašmira je ostao pod kontrolom Indije iako u njemu živi većinski muslimansko stanovništvo. Iako je nakon napada u utorak djelovalo da će se situacija smiriti, očito je da je vlada u Islamabadu procijenila da mora pokazati snagu i odgovoriti istom mjerom na akciju indijske vojske.

Sada je situacija izuzetno opasna jer su javnosti na obje strane izuzetno mobilizirane i senzibilizirane pa nije isključeno da dođe do eskalacije sukoba. Jedan od mogućih razloga pakistanske odluke na napad je i jasna podrška koju je dobio iz Pekinga. (jutarnji.hr)

Facebook Comments