Plenković na Vladi: Najbitnije da rastemo na zdravim temeljima

Na početku sjednice Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na aktualne događaje.

Prvo je premijer Andrej Plenković komentirao izlazak iz prekomjernog proračunskog manjka.

– Izrazito je važno da javnost i akteri u gospodarstvu budu svjesni koliko je nakon izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, kojeg smo ostvarili 2017. jučerašnja ocjena EK da RH više nije u prekomjernim makroekonomskim neravnotežama važan pozitivan signal.

Dodaje da je to izuzetan uspjeh te da to pokazuje da RH ima stabilno gospodarstvo.

– Šaljemo signal ulagačima za povjerenje, jer je u trokutu fiskalna konsolidacija, strukturna reforma i ulaganje za daljnji rast posebno bitan element ulaganja, a i rast proizvodnje, izvoza i konkurentnost hrvatskih proizvoda. Mi smo danas u makroekonomskim neravnotežama s državama članicama poput Njemačke, Francuske, Irske, Švedske… Želimo da ovo ohrabrenje bude prepoznato od strane agencija za kreditni rejting. Ovakva ocjena pomaže našim nastojanjima da se kvalitetno pripremamo za uvođenje eura.

Premijer se osvrnuo i na pitanje rasta industrijske proizvodnje, u svrhu rasta BDP-a, a o čemu je na HRT-u govorio i ministar financija Zdravko Marić.

– Jedna od najvažnijih zadaća pred nama je industrijska proizvodnja, balansiranje omjera uvoza i izvoza. Došlo je do usporavanja velikih gospodarstava na razini EU-a, i ako se pogledaju komparativni podaci, onda Hrvatska stoji jako dobro. Većina starih gospodarstava EU-a primjećuje trend usporavanja. Nama je najbitnije da rastemo na zdravim temeljima, sa smanjvanjem javnog duga, deficita, vrlo jasnim smjerom u svim aspektima naše ekonomske politike, kaže Plenković.

Naglasio je važnost nastavka svih strukturnih reformi i da se ostvaruje progres u poreznoj, mirovinskoj, obrazovnoj reformi, reformi pravosuđa, državne uprave, poslovnog ozračja.

Govorio je i o summitu Arapske lige i EU-a, naglasivši važnost suradnje u sprečavanju nezakonitih migrantskih kretanja. Zahvalio je hrvatskoj policiji koja štiti naše granice, ali je prisutna i na granici Grčke i Sjeverne Makedonije. (hrt)

Facebook Comments