Velika investicija u regiji: Volkswagen otvara tvornicu u Srbiji?

Upravni odbor njemačkog automobilskog koncerna Volkswagen je najavio otvaranje novog velikog pogona „negdje na istoku Europe”. Utoliko se i izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako će koncem travnja biti odlučeno da li će „jedna strana kompanija” investirati u Srbiju odmah povezalo sa Volkswagenom, piše Deutsche Welle.

Tim više što je Vučić ukazao kako bi to bila „najveća, najvažnija i najmoćnija” investicija i makar i premijer Srbije priznaje kako se razmišlja i o drugim zemljama, već mašta o gospodarskom učinku koji bi on imao: „Ako bi se to dogodilo, nama bi BDP za godinu dana skočio u nevjerojatnom postotku. Ne smijem niti reći koliko bi bio planirani izvoz, negdje oko četiri i pol milijardi eura…”

I njemački mediji javljaju kako Volkswagen treba u skorije doba odlučiti o gradnji pogona u kojem bi se proizvodilo više modela vozila tvrtki u vlasništvu tog koncerna, ali tek navode kako bi ona trebala biti građena negdje u „istočnoj Europi”.

Baš kao što o tome mašta i premijer Srbije, tako i mediji u Bugarskoj sanjaju o pogonu Volkswagena u njihovoj zemlji. Tamo se utrkuju u objavljivanju detalja: taj će pogon proizvoditi oko 300.000 vozila godišnje, to će biti pet modela Volkswagena, Škode i SEAT-a. I bugarski mediji javljaju kako ima i drugih zemalja, ali oni su pak uvjereni kako je favorit – Bugarska.

„Volio bih da se to dogodi, ali naravno da je Bugarska u oštroj konkurenciji sa svojim susjedima”, kaže za DW Mitko Vasilev, predsjednik Njemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK). Vasilevu su poznati i detalji budućeg pogona: u njega će biti uloženo oko 1,4 milijardi eura, bit će posla za 5.000 radnika i oko 650 visokokvalificirane radne snage na površini koja će se prostirati na 400.000 četvornih metara. „Bugarska je ponudila dvije lokacije: zonu Kremikovci kod Sofije i industrijsku zonu Rakovski kod Plovdiva”, kaže bugarski gospodarski stručnjak.

I on je uvjeren kako je Bugarska favorit: „Bugarska je u prednosti jer je članica EU, situacija je mirna, ekonomski odnosi čudesni”, smatra Vasilev. Trgovinska razmjena Njemačke i Bugarske ide sve bolje: prošle godine je iznosila 8,27 milijardi eura, što je porast za preko 10%. Podatak je utoliko ljepši što u toj razmjeni više robe ide iz Bugarske u Njemačku nego obrnuto: bugarski suficit je oko 320 milijuna eura.(jutarnji.hr)

Facebook Comments