Zabranjena misa u Bleiburgu, reakcije HBK i političara

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Bleiburgu, a kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije, planira najprije obaviti razgovore s organizatorima te potom odlučiti što dalje i uskladiti buduće postupanje.

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Bleiburgu. Smatraju da je ta misa postala dio manifestacije, koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju povijesti te nedostatku distance prema fašističkom svjetonazoru. Smatraju i da misa na Bleiburgu šteti ugledu Katoličke crkve.

Kako se doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednika Sabora, razgovarat će se najprije s Počasnim bleiburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti što dalje.

Jandroković je samo kratko komentirao zabranu.

– Samo ću vam reći da podržavam izjavu Hrvatske biskupske konferencije. To je sve što vam imam za reći, izjavio je predsjednik Sabora.
– Za nas je Bleiburg mjesto koje treba biti, i za što zapravo i postoji odobrenje vlasti u Austriji, a to je da bude mjesto sjećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uoči HDZ-ova predizbornog skupa u Gospiću kratko je prokomentirao odluku austrijske Crkve da ne dozvoli održavanje mise u Bleiburgu.

– Meni je žao jer je misno slavlje najbolji korak i pristup prema žrtvama kroz molitvu i misu. Ali sačekajmo pa ćemo vidjeti. Ako govorimo o svetoj misi i molitvi mislim da nije bilo nikakve zloupotrebe, ali sačekajmo malo analizu iz onoga što je austrijska crkva iznijela i način kako ćemo se mi odnositi, rekao je ministar Medved.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je otvoreno pismo poglavaru biskupije Gurk-Klagenfurt u povodu odluke o zabrani održavanja svete mise na Bleiburškom polju. Kaže da je to skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude.

– Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji svoj izvor ima u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh crkvene hijerarhije austrijske katoličke crkve, stoji, između ostalog, u priopćenju Ruže Tomašić.

Odluku je komentirao i Vladimir Šeks.

– Ovo je loša poruka koja ide na ruku ekstremistima. Nešto što je zabranjeno pokušat će se napraviti i ilegalno. To nije dobro. Nastojat ćemo da se ta odluka izmijeni. Naći ćemo načina da se uskladi s autrijskim zakonima i održi komemoracija za žrtve Bleiburga i križnih puteva, rekao je Šeks.
Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izrazila je duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku.

– Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje, ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.

Smatraju da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

– Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve, naglašava u priopćenju HBK. (hrt)

Facebook Comments