Britanski parlament večeras će glasovati o novom referendumu

Britanski zastupnici glasovat će o mogućnosti održavanja drugog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Njihova odluka mogla bi značajno utjecati na proces Brexita koji se zakomplicirao nakon što su zastupnici u parlamentu u utorak drugi put odbili sporazumni izlazak iz EU, a dan poslije i izlazak iz EU bez ikakvog sporazuma.
Glasovanje o amandmanu koji je predložila nezavisna lista Sarah Wollarson održat će se večeras tijekom debate o odgodi Brexita. Amandman načelno podržavaju laburisti, SNP, Plaid Cymru, Liberalni demokrati i lista Sarah Wollarson, javlja Independent.

No, teško da će proći u parlamentu ako za novi referendum ne budu glasovali svi laburisti, ali i nekoliko desetaka konzervativaca.

Britanski zastupnici su odbacivanjem Brexita bez sporazuma tvorili put odgode izlaska Britanije iz EU-a te nagnali premijerku Theresu May da svoj sporazum o “razvodu” s EU-om i treći put stavi na glasanje u parlament, najkasnije do 20. ožujka.

May je upozorila da bi u slučaju da sporazum i treći put bude odbijen to moglo rezultirati dugom odgodom Brexita te čak i britanskim sudjelovanjem na izborima za Europski parlament u svibnju.

Premijerka je govorila nakon što su zastupnici omjerom 321-278 odbacili izlazak iz EU-a bez sporazuma. Odluka se ne odnosi samo na predviđeni izlazak 29. ožujka nego bilo kada. (24sata.hr)

Facebook Comments