Aktualno Županija

Nova Odluka o komunalnom redu rješava problem terasa kafića, i donosi propis – za svako srušeno stablo morat će se posaditi novo

Nova Odluka o komunalnom redu, što će se u četvrtak naći pred Gradskim vijećem, predviđa da se na mjestu srušenog stabla odmah sadi novo, da komunalni redari djeluju i na površinama u privatnom vlasništvu, vidljivim s javnih površina pa će tako, primjerice, moći naložiti košnju trave, šišanje živice ili kupljenje smeća, pazi na zabranu parkiranja na zelenim površinama i kraj rijeka pa će pauk micati aute koje neto poželi oprati na Korani i rješava problem ugostiteljskih terasa.

Poručeno je to na današnjoj pressici gradskih čelnika, na kojoj je dogradonačelnik Ivan Mrzljak kazao da odluka, na čiji su prijedlog u javnoj raspravi stigle dvije primjedbe i djelomično su prihvaćene, ima i represivni karakter, ali da primarni cilj nije kažnjavanje, već educiranje. Ponovio je to i gradonačelnik Damir Mandić, napomenuvši da svi moramo biti svjesni kako grad pripada svima i da smo svi odgovorni za ono što se u njemu događa.

Ne bi se trebali događati problemi s terasama, kakvih je bilo prije godinu dana, jer mišljenja ugostitelja su uvažena, a odluka dobila pozitivno mišljenje i Ceha ugostitelja i Ministarstva graditeljstva.

– Mi smo ovom odlukom o komunalnom redu, a i o javnim površinama, jasno definirali što je tenda, što je terasa, da ni jedna ne smije biti fiksno fiksirana za javnu površinu, ne smije biti “zabetonirana” jer je to onda u sukobu sa Zakonom o građenju. Sa Cehom ugostitelja smo dosta razgovarali i vjerujem da im ova odluka otvara prostor da svoje terase slože kako su zamislili, a da nisu u sukobu sa zakonom. Svaka terasa koju ugostitelji postave mora biti demontažna: da u roku jednog dana može biti uklonjena po bilo kojoj osnovi, što kod terasa koje su bile ubetonirane u javnu površinu nije bio slučaj, kazao je Mandić.

Podsjetio je kako se lani grad našao u raskoraku između želja ugostitelja i zakonske regulative, no ovom je odlukom “ne samo sve usklađeno, nego i stvoreni preduvjeti da ugostitelji, ali i svi dionici tih procesa mogu donositi odluke i krenuti u razvijanje svojih poslova bez nekih velikih opterećenja”.

– Bilo je dosta rasprave da li Grad želi uvjetovati izgled i na neki način dovesti ugostitelje u situaciju da imaju terase kakve baš i ne bi željeli, ali to nam nije bio interes ni u jednom trenutku. I nama je cilj da terase budu estetski ugodne, na neki način potpis grada, a da ne tjeramo ugostitelje u neke velike investicije i da ih podržimo u njihovim poslovnim odlukama gdje i oni žele od svoje terase žele učiniti nešto posebno, drukčije. Uvjeren sam da će odluka o davanju u zakup javnih površina i ona o komunalnom redu svima olakšati i omogućiti im da razvijaju posao onako kako žele, rekao je Mandić.

Dodao je kako su obje odluke na tragu nastojanja da imamo uređen grad na koji ćemo svi biti ponosni, ali i da razvijamo svijest da smo svi, tamo gdje jesmo, odgovorni – od komunalnih redara, institucija i javnih tijela do vlasnika privatnih površina. Zato će svi i biti informirani o tome što odluka donosi, naravno, nakon što je vijećnici u četvrtak usvoje. (KAportal)