Aktualno Županija

Rezultati pojačanih aktivnosti policije u prometu

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici provodili su pojačani nadzor sigurnosti cestovnog prometa kojom prilikom su iz prometa isključili 14 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola te utvrdili 124 prekršaja nepropisne brzine kretanja. Ujedno, sankcionirali su 83 sudionika zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, devet vozača koristilo je mobitel za vrijeme upravljanja vozilom na nedozvoljen način te je utvrđen 121 ostali prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,06 promila dok je najveća izmjerena brzina kretanja vozila izvan naselja bila 154 km/h.

U proteklom tjednu na području Karlovca i Slunj uhvaćene su tri osobe koje su ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“.

Naime, utvrđeno je da je 22-godišnjakinja upravljala vozilom pod utjecajem alkohola od 1,67 promila, te se nije zaustavila na znak crvenog svjetla na semaforu, a prilikom kontrole kod sebe nije imala vozačku dozvolu. Vozačica je unatrag tri godine u dva slučaja već bila pravomoćno kažnjena zbog istih prekršaja te je uhićena i privedena na nadležni sud koji joj je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, a što je preinačeno u uvjetnu osudu u trajanju od 12 mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 2.300 kuna.

Za 35-godišnjeg vozača utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,79 promila te se prilikom upravljanja vozilom nije kretao sredinom obilježene prometne trake uslijed čega je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je unatrag tri godine u četiri slučaja već bio pravomoćno kažnjen zbog istih prekršaja te je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 37 dana, a što je preinačeno u uvjetnu osudu u trajanju od 12 mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 1.300 kuna.

Nadalje, utvrđeno je da je 43-godišnjak upravljao vozilom na kojem su utvrđeni veći tehnički nedostaci, prije stjecanja prava na upravljanje, bez potrebne zimske opreme te se prilikom nadzora odbio podvrgnuti preliminarnom testiranju na droge. Vozač je unatrag tri godine u dva slučaja već bio pravomoćno kažnjen zbog istih prekršaja te je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 dana i novčanu kaznu u iznosu od 6.700 kuna.