‘Već u svibnju medicinskih sestara neće biti na birou i nastat će kolaps’

– U Zadru zasad ne nedostaje medicinskih sestara i tehničara. No, prema mojim saznanjima to neće trajati još dugo, možda do ljeta – kazala je medicinska sestra Dajana Subić za Zadarski list.

Na Zavodu za zapošljavanje svega je 34 nezaposlene medicinske sestre, a samo u zadarskoj Općoj bolnici ove godine u mirovinu odlaze 23 sestre, upozorila je Subić te naglasila i da se “potrebe u Hitnoj medicinskoj pomoći tijekom turističke sezone povećavaju i po nekoliko puta”. Stoga se predviđa da će već sljedeći mjesec nastati svojevrsni kolaps.

Na razini države situacija je još alarmantnija. U Hrvatskoj, naime, nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara i tehničara, a na natječaje mnogih bolnica nitko se ni ne javlja. Cijenu, naravno, plaćaju pacijenti, no i sestre koje jesu zaposlene jer moraju odraditi dupli posao, kako je Dajana Subić objasnila. Uz lošu organizaciju rada u bolnicama, razlog tome je odlazak iz Lijepe naše trbuhom za kruhom.

– Medicinska sestra svojim izborom zvanja svjesno odabire težak i veoma odgovoran posao. Ona mora biti vješta i spretna u izvršavanju svojih zadataka koji zahtijevaju neprestanu naobrazbu te niz socijalnih znanja i vještina, a za sve to treba puno strpljenja, ljubavi, vjere i tolerancije. Međutim, od toga se, nažalost, ne može živjeti. Jedino se može živjeti od pošteno zarađene i primjerene plaće – istaknula je medicinska sestra koja je i članica Predsjedništva Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te predsjednica Županijske podružnice tog sindikata.

Naime, medicinska sestra u Hrvatskoj nakon 30 godina rada dobije 2.700 kuna mirovine, dok će nakon samo deset godina rada u Velikoj Britaniji dobiti 5.000 kuna.

Rješenje ovog problema Subić vidi u hitnom poboljšanju uvjeta rada i veće plaće. Navela je primjer Rumunjske koja je nedavno povećala plaće medicinskim sestrama i tehničarima za 25 posto, upravo kako bi spriječila njihov odlazak u inozemstvo.

– Naša je Vlada s druge strane, odobrila uvoz 200 medicinskih sestara. Globalizacija mi je jasna, ali postavlja se pitanje bi li možda neka medicinska sestra ili tehničar iz Irske ili Njemačke došao raditi u Hrvatsku? Ja još nisam čula za takav slučaj. Upravo zbog svega ovoga u tijeku su pregovori s Vladom o Granskom kolektivnom ugovoru. Pozicija koju branimo sa strane našeg sindikata, jest traženje većeg koeficijenta i boljih uvjeta rada te priznavanje diploma – prvostupnica, diplomiranih sestara te magistara sestrinstva. Svojim postojanjem i radom sindikat je uspio zajamčiti plaće te dodatke na plaće ovisno o radnom mjestu, a Kolektivni ugovor za javne službe kojim i mi pripadamo te Granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, trebao bi nas bolje zaštititi, poboljšati uvjete rada i osigurati veću plaću – rekla je Subić.(jutarnji.hr)

Facebook Comments