Piloti Etiopian Airlinesa poštivali sve procedure

Istraga je pokazala da su piloti Etiopian Airlinesa poštivali su sve procedure prije zrakoplovne nesreće 10. ožujka u kojoj je poginulo 157 ljudi.

Prvo službeno izvješće o padu Boeinga 737 Max8 ne imenuje krivca, a ne sadrži ni detaljnu analizu leta, koja se očekuje u konačnom izvješću u roku od godine dana.

– Tijekom istrage utvrđeno je da je posada više puta izvela sve postupke prema uputama proizvođača, ali nije uspjela kontrolirati zrakoplov, kazala je etiopska ministrica prometa Dagmawit Moges.

– Nismo pronašli dokaz štete uzrokovane bilo kakvim vanjskim objektom, rekao je Amdiye Ayalew, glavni etiopski istražitelj.

Izvješće sadrži uputu proizvođaču Boeingu da provjeri sustav kontrole zrakoplova, kao i zrakoplovnim vlastima da potvrde da je problem riješen prije nego što dopuste da taj model aviona ponovno poleti. Isti model zrakoplova srušio se u listopadu prošle godine u Indoneziji, pri čemu je poginulo 189 osoba.

“Pozorno ćemo proučiti preliminarno izvješće i poduzet ćemo dodatne korake kako bismo povećali sigurnost naših zrakoplova”, priopćila je tvrtka Boeing.

Istraga prijašnje nesreće upozorila je na problem s automatskim sustavom za sprečavanje gubitka uzgona, koji je više puta spustio nos zrakoplova na temelju pogrešnih podataka iz senzora. Kao rezultat dviju nesreća privremeno je prizemljeno više od 300 Boeingovih zrakoplova.

Obitelj jedne od žrtava tužila je proizvođača i Federalnu upravu za avijaciju. Očekuju se nove tužbe, a nesreće bi mogle imati znatne posljedice i na daljnju prodaju.

Indonezijski nacionalni avioprijevoznik nedavno je obavijestio američkog proizvođača da želi odustati od narudžbe 49 zrakoplova Boeing 737 Max 8 ukupne vrijednosti 4,8 milijardi dolara. (hrt.hr)

Facebook Comments