Aktualno Županija

Karlovac, Ozalj i Duga Resa rade zajedničku strategiju – odredit će u kojem će pravcu ići razvoj sva tri grada do 2027. godine

– Naš plan je do lipnja imati njen nacrt, što smo i obećali Ministarstvu za regionalni razvoj, a u rujnu ili listopadu gotovu strategiju. To je važno jer smo uspjeli “upasti” i u ovu financijsku perspektivu iako dosta toga u njoj neće ovisiti o nama, nego ostalim projektima u Hrvatskoj. Financijska perspektiva 2021-2027. je ono što svi očekujemo i vjerujem da ćemo tu povući najveći dio projekata koji želimo. ITU mehanizam je velika prilika, tu smo situaciju dugo čekali. Stavlja pred nas nužnost promjene mentaliteta razmišljanja, prebacivanje na razinu razvoja jer projekti koji će biti realizirani moraju imati elemente razvoja. Iako je Karlovac središte urbanog područja, nema ITU mehanizma bez suradnje: ni Karlovac ne bi bio ovdje da nije Ozlja i Duge Rese, izjavio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić na današnjem potpisivanju sporazuma o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbanog područja Karlovac.

U njemu su tri grada, pred kojima je definiranje projekata koje će realizirati uz sufinanciranje iz EU, a koji bi to trebali biti, pokazat će buduća Strategija razvoja.

– Svi imamo puno ideja koje se često predstavljaju kao zokruženi projekti. A on je kada imate projektni zadatak, građevinsku dozvolu i novac. Svi ćemo morati i u tom dijelu biti odgovorni jer ITU mehanizam će od nas tražiti da promišljamo i razvoj i projekte, a strategija će pokazati kojim putem moramo ići. Možda će pokazati da neke stvari koje bismo htjeli uopće nemaju svoje uporište i vrijeme ispred nas će zahtjevati puno rada, odgovornosti i projektne realnosti, entuzijazma nam ne nedostaje, napomenuo je Mandić.

Karlovac priželjkuje novcem iz ovog programa riješiti obnovu vrelovoda, kina Edison, izgradnju centra Nikola Tesla, parterno uređenje Zvijezde, korištenje geotermalnih izvora…a što će od toga i napraviti, bit će jasnije nakon izrade strategije koja bi trebala odrediti pravac u kojem će se razvijati idućih osam godina.

Baš kao i onaj za Dugu Resu koja, po riječima gradonačelnika Tomislava Boljara, ima pripremljene projekte, od turističkih nadalje iako konkretne unaprijed ne želi navoditi, te za Ozalj koji se, između ostalog, po riječima gradonačelnice Gordane Lipšinić, ponajprije nada realizaciji Centra za posjetitelje Slava Raškaj, koji ima građevinsku dozvolu. (KAportal)