Ostojić: Migrantska kriza je povezana sa schengenskim pitanjem

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić izjavio je u utorak kako je ulazak u Schengen prioritetni državni interes te da je ignoriranje situacije s migrantima, na koju se pozivaju nevladine organizacije i Europska komisija, povezano sa schengenskim pitanjem.

– Ministar koji ismijava napore prethodnih Vlada neshvaćajući da nacionalni interes ne ovisi o boji stranke koja je na vlasti, čini kardinalnu grešku. Zajednički interes svih bi trebao biti da uđemo u schengenski prostor, da naši građani mogu iskoristiti slobodno kretanje bez opterećenja i čekanja na granici, rekao je Ostojić komentirajući izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je rekao da Vlada Zorana Milanovića nije pokrenula proces evaluacije za ulazak u schengenski prostor.

Nije istina da nije utvrđen nijedan prekršaj policije nad migrantima

Ostojić je objasnio kako ulaskom u EU počinje rok od dvije godine kada se može predati izjava o spremnosti za ulazak u schengenski prostor, što je tadašnja Vlada i učinila bez obzira na to što je u to vrijeme, 2015., trajala izborna kampanja.

Naglasio je da su se veća čekanja na granici dogodila uslijed migrantske krize 2015. godine, koja je narušila odnose unutar EU-a, a tadašnja Vlada se s tim izazovom nosila na human i civliziran način i u interesu Hrvatske.

Poručio je kako nije istina da nije utvrđen niti jedan prekršaj policije nad migrantima u najmanje 200 predmeta koji su dokumentirani i dostavljeni u MUP-u jer to demantira situacija na terenu.

– Istina je slijedeća – bez postupka, poštivanja pravila i utvrđivanja tko je onaj koji ima pravo na međunarodnu zaštitu, realizira se takozvano vraćanje migranata u BiH, ustvrdio je Ostojić usporedivši tu situaciju s poplavom “kada kanticom pokušavate prebacivati vodu nazad u istu bujicu”.

– Nećete postići apsolutno ništa, ti ljudi će ponovno pokušati ući u Hrvatsku i doći do zapadne Europe, istaknuo je Ostojić objasnivši da je Hrvatska, prema schengenskom zakonu, obvezna odvraćati migrante od svih pokušaja da prijeđu granicu te da im mora osigurati pravo i postupak na traženje međunarodne zaštite, no to se ne događa.

Pritom je ocijenio kako Božinović svojim izjavama priznaje propusnost hrvatske granice i neučinkovitost policije te ga je prozvao za odsutnost s 53 sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kao i za odsutnost za vrijeme saborskih rasprava o zakonima iz područja sigurnosti.

Hrvatska neće za par mjeseci ispuniti uvjete za ulazak u Schengen

– Ignoriranje situacije na koju pozivaju nevladine organizacije i Europska komisija je povezano sa Schengenom, istaknuo je Ostojić dodavši da Hrvatska neće za par mjeseci ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen.

– To su puste želje i ispunjavanje svih onih prljavih poslova koje Europska unija obilato financira i Hrvatska misli da se time dokazuje EU-u te da će time zapravo osigurati ulazak u schengenski prostor, kazao je.

Poručio je da se treba znati nositi s krizom te da MUP i policija trebaju biti educirani, kao i da prije svega treba promijeniti taktiku i shvatiti da nema smisla zataškavanje.

– Treba shvatiti da je Hrvatska zemlja koja zaslužuje biti dio EU-a, bez da se pritom mora služiti načinima koji se provode u MUP-u, kaže Ostojić. (hrt.hr)

Facebook Comments