Aktualno Županija

Država dala gradovima 2 milijarde kuna, a oni ih uglavnom iskoristili za veće plaće: prednjači Dalmacija, ali i mi smo na neslavnoj listi

Gotovo 2 milijarde kuna država je poklonila gradovima i općinama odricanjem od prihoda od poreza na dohodak, no istraživanje Jutarnjeg lista pokazalo je da su lokalne jedinice samouprave, umjesto za investicije, sufinanciranje fondova EU ili manje porezno opterećenje građana, ovu svotu dočekale kao odličnu priliku da si – povećaju plaće, ili, pak, broj zaposlenih u gradskim i općinskim upravama.

Iako podaci još nisu potpuno svedeni pa time ni službeni, u tome su posebno prednjačili dalmatinski gradovi, ali na neslavnoj listi nalazi se i Karlovac, doduše ovog puta među onima koji su nešto manje iskoristili državne novce, ali – tu smo.

Jutarnji tako saznaje da prednjači Senj u kojem su plaće zaposlenima rasle nevjerojatnih 30%, u Dubrovniku gotovo 16%, a u Splitu gotovo 12%. Među općinama na čelu je Medulin sa 19% većim prihodima zaposlenih nakon “državnog dara”.

Za veće gradove spomenuta je i izravna svota pa tako u Zadru sada troše oko 7 milijuna kuna više za plaće, u Šibeniku 3 milijuna, u Rijeci 2 milijuna, u Slavonskom Brodu oko milijun i pol, a u Karlovcu je u proračunu za 2019. godinu predviđeno 1,2 milijuna kuna više za plaće zaposlenih što je porast od nešto manje od 2%.

U Ministarstvu financija, saznaju u Jutarnjem, šokirani su ovim podacima, jer je osnovna ideja ovog poteza bila ulaganje u razvoj, a ne u vlastite plaće. Iz velike većine gradova i općina, pak, stižu podaci o porastu sredstava koja se izdvajaju za plaće njih samih.

Ipak, ima i ponešto pozitivnih primjera poput Osijeka koji je ovakvim potezom države dobio dodatnih 30 milijuna kuna, ali plaće zaposlenih u ovoj godini bit će 300.000 kuna niže. Troškove za plaće su smanjili i Sisak i Varaždin, a na istoj razini ostavili su ih Ludbreg i Primošten. (KAportal)