Finski socijaldemokrati vode na temelju djelomičnih rezultata

Finski socijaldemokrati u vodstvu su na parlamentarnim izborima, pokazuju djelomični rezultati prebrojavanja glasova nakon zatvaranja birališta. Uspjeli su to kampanjom protiv politike štednje premijera Juhe Sipile, čija se Stranka centra bori za treće mjesto s ultradesnim Pravim Fincima.

  • Mi smo najveći gubitnici ovih izbora, rekao je premijer Sipila nakon objave prvih rezultata.

Socijaldemokrati su dobili 19 posto glasova, a konzervativna Stranka narodne koalicije 16,7 na temelju 40 posto prebrojanih glasova. Protumigratnska i euroskeptična stranka Pravih Finaca bori se za treće mjesto sa Sipilinom Strankom centra.

Pobjedom socijaldemokrata, bude li potvrđena, premijer će postati bivši ministar financija Antti Rinne, 56-godišnji sindikalist koji je preuzeo stranku 2014.

Socijaldemokrati su posljednji put u vodstvu bili nakon izbora 1999. godine. Tada je Paavo Lipponen bio na čelu koalicije ljevice i desnice do 2003. Nakon toga socijaldemokrati su sudjelovali u nekoliko vlada, ali nisu dobili vodstvo.

Vladajuća koalicija kojoj istječe mandat na vlasti je bila od 2015. i činile su je Stranka centra i Stranka narodne koalicije te euroskeptična Plava reforma. Politikom štednje Sipila i njegova vlada uspjeli su Finsku izvući iz recesije 2016. (hrt.hr)

Facebook Comments