Nisu shvatili poruku: Više od 80% građana izignoriralo izbore za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, HDZ ipak slavi pobjedu

Mnogima vrlo upitni izbori, pogotovo po sadašnjim kriterijima, od samog načina kandidiranja pa do djelovanja vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, koji uz poneku kozmetičku funkciju nemaju praktički nikakva niti sredstva niti ovlasti, a kada im se pogodnost i pruži, kao što je to bio slučaj s inače dobro zamišljenim projektom KAkvart koji je rezultirao (čast iznimkama kojih ima!) rapsodijom “projekata” uvredljivih po zdrav razum do te mjere da ih jednostavno nećemo iznova nabrajati – izbori, dakle, za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora završili su totalnim debaklom svih.

HDZ, faktički pobjednik ovih izbora, dakako, ne dijeli to mišljenje, ali dovoljno je vidjeti da je po još neslužbenim podacima jedva nešto više od 17% birača izašlo na ove izbore pa da se odaziv ne može nazvati drugačije nego potpunom katastrofom. Što slavi HDZ nije baš jasno, jer sama koncepcija ovih izbora je takva da rezultati drugačiji i nisu mogli biti – uostalom, u 13 jedinica pobjedu su odnijeli i prije izbora jer nisu imali konkurenata, a u još nekoliko imali su ih samo na papiru, jer je jedina druga lista bila ona umirovljeničkih stranaka ili koalicija, vječno spremnih dati dodatni glas ukoliko to zatreba.

Ipak, župan Damir Jelić, predsjednica gradske organizacije HDZ-a Marija Jelkovac, ministrica Nada Murganić i gradonačelnik Damir Mandić okupili su se u stranačkim prostorijama i obratili se novinstvu i javnosti sa slavljeničkim izjavama. Što je, dakako, i njihovo pravo. Nisu, međutim, baš posve ukusne izjave o nekakvim festivalima i temeljima demokracije, velikim uspjesima i slično, iz kojih se donekle izdvajala tek Mandićeva poruka da je uvjeren da se raditi može i puno bolje.

Pobjeda, naravno, nije sporna. Osim što je sporno koga je HDZ uopće pobijedio. Dio oporbe je izbore i otvoreno bojkotirao, dio nije ali su odavno izignorirali sami sebe pa ih ignoriraju i građani pa dok je HDZ radio video spotiće u kojima je potpuno beznačajnim vijećima GČ i MO pripisivao čak i državne projekte s oporbene strane predizborne vode malo je uzburkao tek ekscentrični “mostovac” Tot.

Više od 80% građana odlučilo je ove nedjelje ostati kod kuće ili je provesti na bilo koji način koji ne uključuje odlazak do biračkih mjesta i trebala bi to biti vrlo glasna poruka onima koji žele slušati. U mnogim gradskim četvrtima zasigurno i mnogo više jer, primjerice, na Švarči je do 16 sati glasovalo samo 5% birača!

Kako bilo, u utakmici koju su većim dijelom igrali sami sa sobom, HDZ je ostvario pobjedu u 36 gradskih četvrti i mjesnih odbora. Od 38. U jednoj, MO Sjeničak Utinja, vijeće mjesnog odbora činit će većina iz SDSS-a. Ostaje GČ Grabrik u kojoj će o većini odlučiti (vratimo se sada malo na drugi paragraf teksta) predstavnik umirovljenika, jer HDZ ima 5, baš kao i predstavnici oporbenih lista.

Da završimo korektno, pomalo patetične izjave o “divnim mladim ljudima” koji su se odlučili potruditi za svoje sredine takve su prvenstveno zato jer su dosad vijeća GČ i MO bila potpuno nebitna osim za poneku kozmetičku funkciju, a njihov učinak i prepoznatljivost u kvartovima ravni nuli. Uostalom, pitajte prvo sebe pa onda poznanike tko vam je na čelu vijeća gradske četvrti. Možda ćemo se u naredne četiri godine iznenaditi i nekim kvalitetnijim projektima za lokalnu sredinu od… ne, jednostavno nema šanse da ih spominjemo. (KAportal)

Facebook Comments