Aktualno Županija

Benčić (SDP) “oprao” Županiju: Niste razmišljali o povećanju stipendija? Nećete ni trebati, dat će ih Irci, Nijemci, Šveđani…

– Lijepo sam pitao: da li planirate povećati stipendije? Vi niste razmišljali o tome!? Zapravo, ne trebate više davati stipendije jer ima tko će: dat će Irci, Nijemci, Šveđani… A vi, ako budete tako nastavili, nećete ih imati kome dodjeljivati. Problem će riješiti netko drugi, a ne mi, koliko ja vidim. Toliko o demografskoj obnovi, zaključio je Josip Benčić (SDP) na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine, nezadovoljan odgovorom na pitanje hoće li Županija povećati stipendije učenicima i studentima.

Podsjetio je da je Županija ove školske, odnosno, akademske godine dodijelila 35 učeničkih i 35 studentskih stipendija. Učeničke su 400, a studentske 700 kuna mjesečno pa ga je zanimalo planira li povećati te iznose, “ako da – za koliko, ako ne – zašto ne?”.

Odgovarajući mu, dožupanica Vesna Hajsan Dolinar je kazala da se za stipendije prijavilo 214 učenika i studenata, od kojih 68 nije imalo uvjete, 70 ih je stipendije dobilo, 18 je dobilo gradske, 37 jednokratnu novčanu pomoć, a 8 od svih prijavljenih nije dobilo jer primanja po članu kućanstva imaju već od 3.000 kuna. Podsjetila je i da Županija želi potaknuti upis u deficitarna zanimanja pa će od iduće školske godine u cjelosti financirati obrazovne programe koje tržište treba, a posljednje 3 godine u njih učenici nisu upisivani: zidar, tapetar, limar, tesar.

– Svi koji imaju potrebu doista su stipendiju i dobili. Da li ćemo ići u povećanje iznosa stipendija, u ovom trenutku nismo razmišljali, kazala je Hajsan Dolinar.

Benčić je dobiveni odgovor prokomentirao zaključkom kako ih Županija i neće trebati davati, a iako ga je predsjednik Skupštine Ivan Vučić upozoravao na vrijeme istovremeno dok je govorio, zaradio je i, doduše, usamljen, pljesak kolege Hrvoja Hoffmana iz Živog zida, te uspio poručiti:

– Sreća da nema straže pa neću biti nošen! (KAportal)