Prostor oko katedrale Notre-Dame blokiran, istraga traje

Stotine milijuna eura obećane su za obnovu Notre-Damea nakon što je razorni požar djelomično uništio francusku katedralu. Katastrofalni požar nakon osam sati borbe stavljen je pod nadzor. Ispred katedrale u utorak popodne bila je prilično kaotična situacija jer tisuće turista nadiru iz svih smjerova – svi žele fotografirati katedralu ili ono što je od nje ostalo, javio je HRT-ov reporter Miro Aščić.
Katedrala Notre-Dame bila najpoznatija turistička atrakcija u Parizu, koju godišnje posjeti do 13 milijuna turista. Trenutačno je cijeli prostor oko katedrale u potpunosi blokiran i u njemu je policija.

U crkvi starijoj od 800 godina potpuno je izgorio toranj, koji se i srušio, a ubrzo i cijeli krov. Ured pariškog tužitelja objavio je da je pokrenuo istragu. Rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj te sumnjaju da je povezana s obnovom crkve.
Laurent Nunez, pomoćnik francuskog ministra unutarnjih poslova, kazao je kako se zbog građevinskih radova “stvari neizbježno povezuju”. Rekao je i da je istraga u tijeku te da opasnosti od požara više nema.

– Neka se područja još natapaju jer je vatra noćas ponovno izbijala na nekim mjestima, ali sve je pod kontrolom – rekao je, dodavši da će biti potrebna provjera stanja ostatka građevine. (hrt)

Facebook Comments