“Kokoši s domovnicom” nesu super jaja

Ako postoji vrhunac sezone za prodavače jaja, onda je to zasigurno uskrsno vrijeme. I ponuda i prodaja ovih su dana povećani, u odnosu na ostatak godine, za troznamenkasti postotak. Također je u predblagdansko vrijeme povećan i uvoz jaja. No domaći proizvođači tvrde – razlike su velike.

Na imanju Siniše Stanara iz Karlovca ima dvjestotinjak kokoši Hrvatica. Vani, na otvorenom žive otkad su se izlegle, drukčije ni ne mogu jer to im je u genima. Kvaliteta njihovih jaja je u tzv. termičkoj stabilnosti.

  • Kokoš Hrvatica potiče od divlje kokoši. Puno je otpornija na bolesti, a njezina jaja imaju veći žutanjak. Jaje kad pečete, sve u njemu ostaje, sve bjelančevine, minarale i vitamine. Kod ostalih kokoši jaja nisu termički stabilna i pečenjem se uništi dobar dio hranjivih tvari, kaže.

Upravo zbog toga ova su jaja i dosta skuplja. Dok se ona iz uzgoja mogu nabaviti za kunu ili čak i manje po komadu, jaje “Hrvatice” stoji najmanje dvije kune. Al svaka roba ima svoga kupca.

U ovo preduskrsno vrijeme u Hrvatskoj se proda nekoliko milijuna jaja što domaćih, što iz uzgoja. Podaci HGK govore da smo ih, primjerice, samo u ožujku prošle godine uvezli 6 milijuna komada. Unatoč tom broju, statistika pokazuje da ipak sve više cijenimo domaće jer uvoz opada, a izvoz domaćih jaja raste. (hrt.hr)

Facebook Comments