Aktualno Županija

Ostaje li Žakanje bez matične škole? Preispitivat će se optimalnost škola i broj učenika, u Žakanju upola manje od preporuke

Ostaje li Žakanje bez svoje matične škole? Pitanje je koje se postavlja nakon najave resorne ministrice Divjak o potrebi optimalizacije mreže škola.

Naime, Ministarstvo obrazovanja je uputilo osnivačima škola zahtjev da na temelju smjernica preispitaju isplativost pojedinih škola. Cilj stvaranja nove mreže škola je racionalizacija troškova obrazovnih institucija, kao i efikasnije provođenje kurikularne reforme. Prema nacrtu Ministarstva optimalna osnovna škola je ona škola koja ima od 300 do 500 učenika, 20 do 24 po razredu i jednosmjenski rad.

Škola Žakanje je po mnogima jedna od najuspješnih osnovno obrazovnih institucija u Karlovačkoj županiji, ali s upola manjim brojem učenika od standarda kojem teži Ministarstvo. U ovoj školskoj godini škola broji 151 učenika, a njezina jedina područna škola Kamanje 90-ak. I u sjeverozapadnom, iako bogatijem dijelu Karlovačke županije dugi niz godina prisutna je depopulacija stanovništva i sve negativne posljedice koji taj trend nosi. Vidljivo je to posebno u zadnjih 15 godina, u kojima je matična škole Žakanje ostala bez područne škole Ribnik, Radatović i Bubnjarci.

Prema sadašnjima smjernicama, škola bi vrlo vjerojatno izgubila status matične škole i pretpostavljamo bila pripojena osnovnoj školi Slave Raškaj u Ozlju, u čijem je i sastavu bila do 1993 godine. Time bi u najvećoj mjeri izgubio ravnatelj i dio nenastavnog osoblja.

Ali zasigurno u cijeloj priči politika će odigrati svoju partiju. Jer ne zaboravimo da osnivači škola su županije, koje imenuju ravnatelja, a formalno ga potvrđuje školski odbor koji čine predstavnici iste političke elite. I u istim tim rukama je zadatak da odrede koje škole su optimalne, a koje ne. Još jedna odlična pozicija za pokazivanje (nad)moći na lokalnoj razini. (KAportal)