Državni vrh na obilježavanju Dana Grada Vukovara

Vukovarci danas slave blagdan svoga zaštitnika sv. Filipa i Jakova i Dan grada.Vlada je Vukovaru za rođendan donijela milijardu i pol kuna koje će se uložiti u brojne projekte. Cilj je ekonomska revitalizacija u Vukovaru, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. A to je Vukovaru uistinu potrebno.

Obilježavanje dana grada počelo je odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine te polaganjem vijenaca najvišega državnog i drugih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić. Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te druga izaslanstva.

U Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa, a su premijer i predsjednica svečano otvorili Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen i uređen kroz 15,5 milijuna kuna vrijedan projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara.

Brojne Vukovarce i njihove goste nazočne svečanosti otvorenja Franjevačkog muzeja pozdravio je i gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić, naglasivši da je danas povijesni dan za Franjevački samostan u Vukovaru, za njegovu vjersku zajednicu, ali i cijeli Vukovar jer nakon dugog i zahtjevnog puta završava cjelovita obnova samostanskog kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja 1991. godine.

Projektom integracije, kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Grada Vukovara, s obnovom franjevačkog kompleksa otvorio se prostor za muzej na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav.

Nakon toga sudjelovali su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara. Tom prigodom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu “Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara” koji je pokrenut kao dio “Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima”.
Potom se predsjednik Vlade sastao s predstavnicima Luke Vukovar, na čelu s direktorom Luke Marijanom Kuprešakom, te obišao Luku Vukovar, a zatim i Studentski dom “Leopold” te Muzej vučedolske kulture.

Nakon toga, premijer Plenković će obići rekonstrukciju građevine Vodotoranj Vukovar i Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s mladima na temu života u Vukovaru te potom s mladim poduzetnicima u Poduzetničkoj zoni.(hrt.hr)

Facebook Comments