Više stotina Šešeljevih radikala u Hrtkovcima

U srijemskom selu Hrtkovci oko 11 sati započeo je kongres Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojslava Šešelja, a održava se pod šatorom uz kuću na Šešeljevu privatnom posjedu koji je kupio 2018. u selu koje je postalo simbolom progona vojvođanskih Hrvata.

Skup radikala organiziran je dva dana prije obljetnice mitinga SRS održanog u Hrtkovcima 6. svibnja 1991. kojim je, prema haškoj presudi, pozvano na progon vojvođanskih Hrvata i nakon kojeg je uslijedilo njihovo iseljavanje.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja 10. Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reagiranja.

Za razliku od 6. svibnja 2018. godine, kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991. godine, uz ovogodišnji skup radikala nisu poduzete nikakve mjere i policija je jedva primjetna, a u Hrtkovcima je mirno.

Nekoliko stotina radikala pozdravilo je predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Šešelj niječe zločin

Šešelj je rekao da su mnogi tražili zabranu tog skupa tvrdeći da su iz tog mjesta Hrvati deportirani početkom 1990-ih.

Nijekao je da je nad hrvatskim stanovništvom počinjen zločin tvrdeći da ni haški sud to nije nazvao ratnim zločinom.

– Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin, ustvrdio je Šešelj kojega je haški sud proglasio krivim za progon vojvođanskih Hrvata među ostalim držanjem huškačkih govora.

On je rekao da se u Hrtkovcima danas živi mirno, da su mještani tog sela “Srbi pravoslavci i Srbi katolici, a ima i onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati”. (hrt)

Facebook Comments