Pendarovski novi predsjednik Sjeverne Makedonije

Kandidatkinja makedonske desne oporbe Gordana Siljanovska-Davkova priznala je pobjedu svog protukandidata Steve Pendarovskog na makedonskim predsjedničkim izborima održanim u nedjelju.

Kako prenose agencije, rezultati pokazuju pobjedu Pendarovskog, kazala je Siljanova na konferenciji za novinare, dodavši da se ona, kao kandidat VMRO MPMNE, ipak ne osjeća kao da je izgubila bitku.

  • Rezultat pokazuje da makedonska oporba mora biti prepoznata kao važan čimbenik daljnjeg razvoja, rekla je istaknuvši da je vladajuća koalicija izgubila dosta glasova i da je situacija takva da bi trebalo razmišljati o prijevremenim izborima.

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima, nakon što je prebrojano 99,77% glasova, utvrđeno je da je Pendarovski dobio 51,68%, a Siljanovska-Davkova 44,72% glasova birača.

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn čestitao je kandidatu makedonske vladajuće koalicije Stevi Pendarovskom na pobjedi na predsjedničkim izborima.

  • Radujem se nastavku suradnje na reformskoj agendi EU u kontekstu prošlogodišnjih zaključaka Savjeta koji otvaraju put za početak pristupnih pregovora u lipnju 2019., napisao je Hahn na Twitteru.

istaknuo da Sjeverna Makedonija može računati na trajnu potporu Europske unije. (hrt.hr)

Facebook Comments